Narodna skupština

44 НАРОДНА СКУПШТИНА

Али није само то равлог, нето се тако радило и 500” moma што су се радикали надали, да ће ти људи моћи бар својим присуством — не да ће незаконито вршити своју улогу, већ да ће бар својим присуством учинити да радикалној странци налабирча коју куглицу више,

Према томе и овај начин одређивања председника бирачких одбора не може служити радикалима, у оправдање слободе избора, него може допринети, као један доказ више да је и Државни Одбор овде тледао прво на циљеве партијске, да је гледао да преко својих људи издејствује што већи број куглица својој влади.

Олободу ових избора бране радикални товорници и тиме што тврде, како је чак пи Министар Унутр. дела, као главни атитатор, главни атент изборни, пропао у своме округу. То је, господо, још најмањи доказ о слободи ових избора: већ напротив то може послужити као један други доказ веома неповољан по г. Марка Трифковића као посланика београдског окрута, да он као Министар и досадањи квалификовани посленик нема довољно популарности у округу, него да је тамо јачи од њега Алекса Жујовић, који га је до сада носпо у своме скуту. То може још и нешто друго посведочити, а то је: да у београдском округу влада није имала на расположењу да да бирачима оних срестава која је имала у оним „вандејама радикалним“ у рудничком округу, Полгорини, крушевачком и ужичком округу, где има шума.

Ви се сећате да су избори из 1906. и 1908. год. слистили шуме беотрадског округа. Београђани су се јевтино и лепо огрејали на добрим церићима из тих година; и ја верујем да данас тих шума нема више у београдском округу.

Ако их има, толико их мало има, да данас и сами бирачи више не верују, да могу ту наћи некога регреса за свој глас; те према томе сад су тласали бирачи округа београдског онако, како можда њихово уверење изискује или како су можда навијени агитацијом с друге стране.

Ето тако је Марко Трифковић пропао. Ја тумачим да ту има још један разлог. Олушао сам да су чувари кутија г. Министра били већином председници општина, и ако је то истина онда му је најнесрећније било; јер да су били други људи можда би друкчије прошао.

Председници општина у београдском округу досадили су можда народу са својим незаконитим радом и можда је то био разлог због чега је г. Марко Трисковић изгубио битку са. Жујевићем. (Мин. Ун Дела: М. Тршфковић: „Вар не видите колико сте контрадикторни“) То ћете ви већ доказати :

Други радикални говорници кажу да је систем тајног гласања такав, да ту не може бити апсолутно никаквих насилних избора односно не може бити утицаја власти, господо, то ми можемо да товоримо оним људима које не познају наше прилике и наше стање, и који не знају како се то тајно гласање извршава, који не познају нашу полицију, наше кметове и наше људе, који држе власт у рукама. Али говорити данас у Окупштини пред нама и пред светом који наше људе познаје добро, да данас тајно гласаље гарантује слободну упо-

NSO ==

требу бирачкот права то би било и сувише смо 91 управо било би парадоксално. Има не Једанивко сто начина, по којима се тај систем тајног глагл п' може да изигра. Један од најобичпијих, једеко, најдрастичнијих начина који радикалне власти тог тикују, јесте што радикални кметови, радијиље атитатори, који раде у својим изборним мегом . и у својим општинама да задобију влади вези П Свима тласачима, за које они врло добро знезне неће гласати за њихову партију и ако обећаје 4 од ће гласити, онп кажу:

„Изгубите се ви на дан избора; јер зналтене бро да имате кривице и да ће вам се ствунто кривице, што да се завађате са влашћу.“ Овао друге гласаче зависне они доводе на биралишта и они по команди тласају. На тај начин сео Р тласова опозиционих странака у толико смананио колико су активније радикалне месне власттосг одстране од гласања мало плашљивије гласач таг имам и сувише искуства у томе приликом свинао бора. Има угледних људи добрих људи, којијол отворено кажу: „Не могу да дођем, нећу ma JE BE да тласам, прете ми, упалиће ми сено, упали то појату, направиће ми кривицу, нећу да имамвши прилику са властима, оставите ме на мирујцим ћете чути на сваком кораку: Дођите сутра nq опозицију а нека дођу самосталци и њихови но тови то исто да раде.

Господо. пало ми је у очи, да ниједан одбо Н садањих говорника радикалних није инсистирцито одбрани владе и своје већине, да оправда ип 6 бије приговоре и тврђење опозиције, да је Ba 9, радила у овим изборима преко својих власти итој ним утицајима, утицајима своје пореске, полипин коетовске власти ит.д. И да су у овим избовог употребљавана и друга средства неморалнав би влада добила већину као што је подмићивил државном имовином, шумама ти утршнами њи напослетку да су радикални атитатори употрезуто вали ни треће средство : просто подмићивање з сача и претње. То што је најмаркантније у 15 изборној борби, на чему би требали да се = жимо сви ако желимо да правилно применимо уј отп и закон и да народ употреби слободно својезје рачко право — на томе радикалски говору нису се задржали знајући извесно, да ту ни 7 могли да издрже критику јер апсолутна актт даду да се поричу да нпр. Министар Привану! преко својих органа није вршио утицај у мес ом где је могао, где је било шума на начин мом = до сад најнечувенији, најневаљалији и најен стичнији.

Говорници из опозиције су наводили примпот ја ћу навести само један, и ако их имам вишшна осталима биће речи, можда, у интерпелацији.

У срезу моравском Министар г. Капетанен оставио је у служби једног чувара шума, за се је имао несумњиве податке, званично утврђенине је он само за 50 дана, не више, исекао и преци = на 4.000 букава. Ја сам г. Министру прошлелте дине показао у самоме министарству и њего; начелнику, да је то лопов, изнео сам му докуме: он ми је то признао, и начелник ми је одговенотг да та је отпустио из службе. Када сам отишавши држим један збор сада пред изборе у општинишец