Narodna skupština

5. МАЈА 1911. ГОДИНЕ

45

линској, ја затекнем тога отпуштеног чувара шума,

неразрешенога, са пушком у руци да и даље „чува“

ону шуму коју је дотле немилице сатирао. Како

_ је он чувао ту шуму, најбољи је доказ оно, што

сам ја изнео г. Министру у отвореном писму, да

__сам ја тога дана срео преко DO кола патоварених

| великим крупним буквама, одсечених у тој пла-

__нини. Нису те букве посечене по одобрењу г. чу-

вара шума Човића и осталих његових другова,

сејмена у моравском срезу. Како ради тај Човић, тако раде и сви остали, управо специјалитет политике шумарског оделења јесте у томе срезу. Тамо кад треба да се врше општински или окружни избори, капетан Фалсинфикује нумеру и поставља по

30 бесплатних чувара шума. Такав случај бло је

1907 год. и нико тога капетана није позвао па

_ одтоворност.

__ Сада, када је требало | боре, сад су постављени неки надничари. Шта моту надничари да раде у тим шумама, где се

_ ништа не сади, где се само сече“ У свако доба,

онде где има шуме, труде се министри, труде се

њихови шефови, труде се начелници, окружни чувари, политички прваци, да накрме што већи број агената, све оне, који живе од тих шума и који

__ су уњој, даих или натерају да гласају како влада хоће, или да их спрече у употреби права гласа. И. господо, ко прође реоном Малог Јастрепца, он ће видети једну, до крајности, жалосну слику г0лети оних падина око Малот Јастрешца, видеће читаве стугаре бесправно подигнуте, које ту гору, која се бесправно сече, прерађују. Ша ће онда, ако пође мало дубље, или ако би каква анкета извршила увиђаје, могла констатовати још једну тадну слику, да ти чувари шума, као троглави арапи, они који су наплаћивали свадбарину како се то у песмама каже, стану на друм, скину капу, метну брзометку преко колена, и како који сељак наиђе из шуме са колима, он само њему прстом покаже ону капу да сипа, а он лицитира; па ако онај баци динар, он виче: мало је, и онда, наравно, шапује га према стању. ко два, ко три, и на тај начин се у томе срезу купују гласови, и на тај начин се врши уцена према онима, који би хтели да гласају противно жељама тих чувара шума.

a Што је господо најжалосније у овој ствари то

__је, не то, што овако раде чувари шума. Не могу ни сви чувари шума бити поштени, него је најгори овде поступак надзорних државних власти према њима. Јер, у место да оне оваке чуваре шума, кад ин на њих укажемо, удаље од утицаја и заштите државне интересе одпуштањем њиховим из службе, оне обмањују народне посланике да су они одпуштени а они и дан данас врше службу у томе крају.

То је за највећу осуду и ја жалим само што и Министар Привреде г. Капетановић није овде да му ово креснем у брк, али ћу ваљда имати прилике доцније, ако он и даље остане Министар, да му то кажем другом приликом.

i Овако како раде чувари државних шума, исто тако раде и дувански контролори у местима где народ живи од производње дувана. Ни они нису ништа бољи од чувара шума. Ови контролори не

бпрају средства да заплаше оне бираче за које

вршити посланичке из-

знају да су политички опредељени и да припадају опозицији. Ово нарочито раде у срезу моравском и алексиначком где су готово сви бирачи опредељени. Они не бирају средства да заплаше и да одстране гласаче из опозиције од гласања.

На пример, један контролор у општини сечаничкој, кад је на дан избора приметио да се један велики део људи упутио на биралиште, и да неће гласати ва владиног кандидата, стао је пред њих и казао им: „Ко буде гласао за Ататоновића пребићу га. Он ће вечерас погинути у Нишу, ја имам сигуран извештај о томе, и сутра ћете већ и ви чути да је он мртав“.

Та његова претња наравно није утицала нити је могла утицати на мене; ја сам за њу и чуо тек сутра дан од једног сељака, који је дошао у Ниш да види да ли сам ја још жив; али је утицала на оне људе који, видећи овог контролора, нису због њега ни смели да се појаве, на гласање. Тако ни сам мој чувар кутије, заплашен овим, није смео не само да чува кутију него није на гласање отишао. Ето, какав силан утицај врше чувари шума, и какав утицај врше монополеки контролорп у местима где народ живи од производње дувана.

Има још један начин који су власници радикалпи употребили у агитацији за ове изборе. То је расипаљње и упропашћавање државне и општинске имовине, подмићивање бирача, раздавањем утрина. (О томе није говорио ни један говорник. Ја сам ове године доживео у Нишу случајеве, који су у стању да скандализирају сваког човека који мисли добро овој земљи, и који случајеви могу да покажу да је међу радикалима настао један страшан немар према вршењу закона и према заштити државне и општинске имовине.

Један атитатор, један кандидат са ваше листе честити и поштени Тешман, секретар окружног одбора, зашао је од општине до општине и где год је знао да има утрине, држао је зборове и говорио људима: “Узмите од ове утрине колико год хоћете: ја сам секретар окружног одбора и све што хоћу ја могу и да урадим.“ Наравно, да овакав његов говор није остао без последица: чим је он отишао преко 50 људи у општини трупаљској насрнуло је на општинску утрину и заузели по велики део њен. То је исто било и у општини брусанској и у општини вртешкој. (Гласови: колико је то Тешман говорио види се најбоље по томе, што није ни изабран за посланика).

Он није изабран зато, што је дошао на рђаво место, на пето место, а ви нисте могли рачунати да ћете, и поред своје дисидентске листе, добити у округу пет посланика. Али је овакав рад његов карактеристичан по успех ваш у нишком срезу, јер је он ту потпуно осујетио успех дисидената, повећавши знатно број куглица својој странци. Да оставимо овакав рад Тешманов на страну, јер је то више приватна ствар, па да ударим гласом на оно што је овде главно: да државне власти, које су законом позване да штите државну и општинску имовину нису ни прстом мрднуле шре из= „бора противу оваквог Тешмановог рада, па чак ни после поднесене тужбе нису предузеле никакве мере да овом грабежу утрина стану на пут.