Narodna skupština

=

_рачки списак.

5. МАЈА 19192. ГОДИНЕ

било најмање торосече откако се у опште врше избори. И ево, ја јавно тврдим да је то такт и, позивам се на звашично надлежно лице, из Мининистарства Привреде, на начелника шумарског одељења, који свакако ва својљ тврђења носи пуну одговорност и иста износи на основу званичних извештаја. У осталом кад је реч о незаконитом и пенсправном раду чиновника у њиховој дужности, питам вас јр. из опозиције где су те толике жалбе против таквога незакоња чиновника, где су тужбе судовима та које сваки грађанип по чл. 28 устава има праваг Ето видите како се куди влада скоро без икаква докава.

Али док је, господо, влада Осспристрасно руковала својим апаратом за време избора и пред изборе, дотле је опозиција, преко својих пријатеља државних чиновника, и преко својих људа у самоуправним телима, вршила права безакоња и спремала пораз влади.

Ја ћу вам изнети само једат копкретап пример, који је грозан, јер долази од суда, који треба да буде пезависан п по закону и по савести. Олучај је био овај:

Кад су већ били закључени бирачки спискови у Кратујевцу, пријави се олштини један секретар, самосталац, и затражи да се уведе у бирачки списак. Општински суд та одбије п каже: „Немате право на то, спискови су закључени“. Господин се жали кратујевачком првостепеном суду, пи суд доноси решење да се господин уведе у списак. Доцније се јавља општини један марвени лекар, радикалац, и затражи од општинског суда да буде уведен у биОпштински суд остаје доследан и одбија та. Ну и тај се тосподин жали крагујевач= ком првостепеном суду, али њега сад суд решењем одбија. Напомињем, да је председник суда самосталад. Па зар није то грозна слика политичког номорала, зар није то за очајање, кад се судије стављају у

| службу партија, убијајући тако сваку веру код па

рода у правду, законитост и чисту истину 2

Таквих и сличних случајева, господо, није било усамљених, нето их је било у више места.

Исто тако је познато свима који су се бавили питањем избора у Пироту, да су тамо бирачки спискови били страшно неуредни, управо најнеуреднији у целој земљи, и то на штету владе а на корист опозиције. Ја мислим да се и сам изабрани посланик за Пирот морао чудити, како му 70 избор није верификациони одбор оспорио.

Сад да се осврнемо на владање наших бирача пред п за време избора, да видимо да ли су збиља радикалпи грађани „корумпирана маса“, која вас све квари, и да ли су они вршили терор, поткупљивали пићем и новцем опозиционе „свесне масе“, да ли су они Фалзификатори и т. д. Господо, све што сте у томе погледу износили против радикал= них грађана, нисте ничим утврдили, али ја ћу се постарати да вам обратно конкретним примерима докажем. | 2

Ја вам цитирам опозиционара г. Петра Мишића који је шамарима и револвером пресирао трађане и изазивао читаве сензације својим политичким радом и кретањем у крајинском округу. (Д-р Воја Маринковић: Добро што признајете тај пример!)

61

Као што видите нису радикална влада и њени орглиш вршила терор ного оповиционари ва које је утврђено, да су као грађани и опозиционари чиiman све могуће злоупотребе према влади и радикалној странци и грађанима у опште.

Ош сте износили, господо. нарочито господа, која су говорила о томе округу, како се у Неготину парадирало са блех-мувиком поред збора т. Мишића што је он убијао углед радикалној странци. Међутим ја молим да се не закачињете за те музике и банде, које су пролазиле тамо. Ту је и 1. Машић, који је све то видео и зна како је било. Ја питам г. Машића да лп се сећа пи опогта радикалпог збора, на коме је било преко 4.000 људи, када је у збор убачено десет до петнаест букала у провокаторе од стране опозиције, који су викали: „Доле поп!“ ако да је у тој великој маси збиља била настала велика опасност да ће доћи до крви те да ће се капдидација покваршти. Једино блатодарећи „увиђавности неколико наших пријатеља, кандидација је мирпо свршена и опозиционпари граbin нису успели да ба својим провокаторима покваре радикални збор. Али да пије било увиђавности код наших бирача и код полицијских органа могло је дођи до крви што су грађани опозиционари и желели и првовоцирали.

А. да је опозиција то чинила доказ је то, "што је поп Лаза против кога су провокаторци толико викали, изабран тако огромном већином гласова у неготинском срезу каквом ниједан досад кандидат није тамо биран.

у Штубику, једној доста великој општини у крајинском округу, хтела је радикална странка да одржи збор на отвореном месту користећи се законима, које је она донела. Међутим замислите шта је билог Радикални грађани нису могли да држе збор јавно на отвореном месту; због мирних јагањаца из опозиције, јер је опозиција претила да ће ножевима растерати све са збора и радикали су дочекали да их грађани опозиционари псују п руже п да им под радикалном владом, спречавају да одрже свој збор на отвореном месту, којим се правом цела опозиција служила и у највећим радикалним вандејама.

Ја вас питам, господо из опозиције, да ли има ту више смисла говорити, да су радикали вршили терор над грађанима других партија 7

Али да нетакнем још један догађај, који најбоље карактерише обезузданост и моралну нискост грађана опозиционара, који нису ни од чега презали само да распале духове против радикалаца и овај режим преставе силничким, Ко је читао „Одјек“ из тих дана изборне борбе мотао је приметити у два маха депеше некога Бана апотекара из Неготина. Прва депеша односила се на г. Мишића за кога се тражи заштита, а друга је гласила од прилике, како је у крајинском округу пастао лом, како се врше атентати, политичка насиља, прети се убиствима, итд. јер је хтео да погине тога и тога дана наш пријатељ Илија Анђелковић, на кога је неко пуцао из глуваре да га убије итд. После неколико дана господо, званично је утврђено, да је се један берберски дечко од 14 година, играо праћком, и да је његова каменица случајно залутала у излог — прозор г. Илије Анђелковића. Та-