Narodna skupština

62

НАРОДНА СКУПШТИНА

мошњи самосталци међутим од тога су као што ви-

_дите нашравили читав политички атентат. Сад можете преставити себи како су тек лажне биле депеше г. Анђелковића из 1908. год. кад је г, Илија Анђелковић био много осионији, јер је био званичан кандидат самосталне странке, јер данас, као што знате, то пије.

Тоспода се из опозиције нарочито задржавају на избору у округу подринском у општини десићској и тим поводом износе стално како је ту од стране радикалних грађана извршен скандалозан фалсификат, који треба са тнушањем осудити. Међутим пи ако сада није специјална дебата, ја морам да споменем и ово јер илуструје злопамерне н гадпе тежње опозиције, Читајући прве врсте из штампе опозиционе и необавештене, како је у Десићу извршен фалсификат, помислио сам и сам дасу зашпста могли наши људи тамо пасти у такво искушење само да би добили једпога посланика више. Али кад сам у Верификационом Одбору загледло у изборни зашисник, ја сам се лично уверио да апсолутно нема ни помена о речи: „чисто“ која је, по опозицији, постала додавањем слога „чи“ на речи „сто шет“ и тако испало „чисто пет“ место сто пет. Ето, гослодо,; како се гадно тврдило да је ту било Фалсификата. Ја вас даље питам, зар ту може бити речи о фалсификату, кад се зна да је у Десићу било пет опозиционих преставника листа, дакле десет очију против два радикалска и кад се зна, да су записник сва та петорица опозиционара потписала на једапајест места 2 Ако и ту може бити Фалсификата онда ја жалим ову земљу у којој опозиција при најсветијем послу жмури и дрема. с

Господа из опозиције нарочито се у овој дискусији задржавају на једној модерној агитацији осуђујући радикалну странку, да је она исту завела т. |. подмићивање, поткупљивање ни давање шћа, Међутим баш у одвојеном извештају г. Тимотијевића и г. Јоксимовића, стоји на једном месту, да су се те појаве нарочито приметиле у окрузима: београдском н смедеревском, дакле у окрузима где ниједан радикалац није постао послаником.

Ја вас онда питам, ако смо ми куповали људе и ако смо их ми напијали, зар не бисмо их ми за себе придобили 2

Још једна ствар, која треба да се помене, јер врло лепо илуструје“ „терорисање опозиције“ од стране радикала. Тај случај био је у Неготину. У очи самог избора, целе ноћи и целога јутра, избачено је тамо преко 3—=400 пушака. Знате ли ко је то пуцаог Пуцали су господа либерали, али то није чуо г. Машић јер је сигурно спавао, као што се правио да спава и овде кад је један њетов колета у Окупштини читав сат товорио са тнушањем како радикална странка терорише мирне грађане из опозиције! Зар није то најјаче терорисање кад се са триста и 400 пушака пуца под нос свима онима, за које се мисли да су са радикалима 2 А да је се, господо, нешто обрнуто десило, да су неком несрећом радикали пудали и шенлучили под нос неким либералима, па да су ови на избору пропали, ја мислим да говорима и протестима либералних посланика не OH било краја.

Рад. Агатоновић. — Ми смо искусили тај радикалски терор пред својом кућом и под својим прозором, зато тако говоримо, а ви сте тек сада ушли у радикалну странку.

Д-р Вел. Јанковић (наставља). — Ја желим да са вама господине останем у пријатељским односима и зато нећу овде да износим оне ствари, које вам не би биле пријатне, а које вам је већ једном причао г. Узуновић.

Кад је реч о утицању на бираче, и кад се тим аргументима трља под нос радикалној влади и радикалној странци читава два дана, морам да поменем још и то, да је радикална странка најмање могла да утиче на,бираче у корист своју, јер је познато којим се путем врши утицање на бираче данас у ХХ веку“у културном светуг Штампом господо! И ја констатујем да је готово целокушта штампа у Орбијт била најнепријатељскије расположена прома радикалима и ових избора и да је цела Србија била преплављена новинама, које су писале и пајогорченије атитовале противу радикала. дар после зсвих тих факата господо може још неко рећи како је радикална странка вршила насиља, терор и притисак над опозицијом 2

Напослетку да се зауставим још на изборном систему противу кога су господа опозиционари

тако огорчено доказивали, како је он неправичан,.

како отима гласове опозицији и како се само радикали користе гласовима туђих људи и тако до'бијају посланике противно жељи гласача. lila Aa видимо шта и како бројеви говоре.

Пре него што пређем на саме бројеве, само ћу констатовати да је, збиља, овај изборни спстем неправичан, али неправичан у толико, што даје већа права мањини, него ли што у целоме свету ма који изборни систем чини. Користи. које добија мањина овим изборним системом, тако су огромне, да ни једна, мислим, будућа влада, при промени овога изборног система, неће смети дати ни за длаку веће користи мањини. него што их она има овим системом.

Ево сад бројева! — Радикална странка добила. је ових избора око 205.000 гласача или 91 посланика. заједно са дисидентима. Међутим, цела, опозиција. од четири странке добила је око 260.000 гласова и са тих 260.000 главова извукла је 70 посланика. И кад се зна да тих 260.600 гласова нису једна компактна сума, хомогена количина, него да ту има и крушака. и јабука, п емокава, шт.л.. TO се онда с правом човек мора чудити толеранцији изборног система, који даје тако јако хетерогеној памешаној (из 4 странке) мањини при нешто јачој збирној превази приближан број посланика (свега 16 мање) као и хомогеној већини.

Кад дакле тако ствар стоји, господо из опозиције немојте се непрестано хватати за 10: да имате 960.000 гласова, да имате већину. Имате 260.000 гласача, то признајем; али вас ту има разноврсних : с тота ћсте већину имати тек онда према нама, кад се све четири странке удружите и образујете заједничку владу. Онд“ ћу вам признати и ја збиља, ту већину. Док то не учините не можете се сабирати нити о већини говорити. - :

Још су се господа говорници из опозиције од првога дана дискусије стално трудила да докажу,

ra i a а Ми

Ди ara a