Narodna skupština

и Пе

70 НАРОДНА СКУПШТИНА.

јасан а а == до а“

и место да изврши једно своје старо обећање, да изведе основну тачку свога програма: опште право тласа, да у политички живот уведен оних 200.000 бирача који нису стекли то право, она мисли да треба још сужавати права појединих људи, и она је то почела чудовишним чланом 59. да сву власт у налпој земљи преда у руке једне политичке олитархије.

Господо, ја мислим да имам пуно право да кажем да радикална странка нема разлога да буде задовољна резултатом последњих избора, Олужбени оптимизам је тактичан и разумљив, као и званичне изјаве у Окупштини, али ви добро осећате, као што и сваки то јасно види, да радикална странка има јаких разлога да буде незадовољна, peзултатом последњих избора.

Ја ћу да псновим опет оно што сам мало пре поменуо, да се то може рећи за све политичке странке у Србији. И тај је случај иса самосталном радикалном странком. Она је упгла уполитичку борбу у ретко тешким околностима. Пре свега у оном часу кад су расписани избори преживљавала је једну унутрашњу кризу, изазвану одласком г. Љубомира, Стојановића, председника главног одбора. Самостална радикална странка била је у тешком положају зато што је за три године вукла сву непопуларност једно владавине која је била при нуђена да даје непопуларно законе, али у часу кад је требало извршити једну дату обавезу, кад је требало вршити изборе под коалационом владом, млађи, „енергичнији“, елементи старе радикалне странке, они који су радикални програм свели на истребљење Самосталне Радикалне Странке, пронашли су да самосталне радикале треба изкључити из вршења избора, и са пуном паром државне машине кидисали су на њих, и прешли преко њих. Самостална радикална странка имала је ту незавидну срећу да буде изложена нападима свију политичких странака. Ми смо ушли у борбу да се боримо не само са нашим дојучерашњим савезницима, него п са целокупном опозицијом. Позната је ствар да је стара радикална странка рачунала да повећање својих мандата добије на рачун самосталне ради-= калне странке. (С друге стране, либерална и напрењачка странка мислиле су да треба да се користе тешком ситуацијом у којој се налази самостална радикална странка, рачунајући да ће из њених редова добити известан број ако не антирадикалних, а оно бар антифузионашких гласача, Ми смо имали да водимо борбу и против либерала и против напредњака, који су исто тако били безобирни у борби као и старији радикали. Са треће стране имали смо да издржимо борбу в са социјалистичком партијом. Она је рачунала Ha известан део наших гласача, на спротне и мале сељаке које је могла да придобије својим протрамом социјалних и економских рефорама. (Conmјалистичка, · странка. је од увек показивала непојамне антипатије према самосталној радикалној странци, и целокупна агитација те странке била је у првом реду уперена противу самосталних радикала. Ми смо на тај начин били изложени борби на свим странама. Ми нисмо имали она средства којима су се у политичкој борби служиле друге странке. Ми нисмо хтели политички да лицитирамо,. Кад је цео свет ударио у демагогију....

va ТУН а а БЕ

(Чује се: То треба да се остави за зборове; то“ не треба овде да се товори). ;

Председник Верификационог Одбора, Драт. | Т. Васић. — Немојте, господо, прекидати госио- · дина говорника, јер он има права да товори о ономе што је на дневном реду. i

Јован Окерлић. — Ja ћу да се користим. правом које ми пословник даје, а вас, г. председниче, молим да будете љубазни, па дами укажете заштиту коју сте и осталим посланицима, указивали.

Председник Вершфикационог Одбора, Драх. Т. Васић. — У колико је год могуће ја ћу тон чинити, јер сте ви пажљиво слушали све товор-= нике, па је ред да и сви вас пажљиво саслушају.

Јован Скерлић. — Онога часа кад будем прешао на личне увреде, господа ће пмати права да ме. у говору прекидају, иначе не! (бр. Којић: Остави ти то за зборове. Иди на збор.) Ја ни сам Хтво да расправљам лична и локална шштања, али, г. Којићу, ако почнем да говорим о извесним стварима које су се дешавале у крагујевачком округу, отићи ћемо врло, врло далеко. Мислите ли ви да је Скупштина за то да се претресају питања да ли је у овој општини било 50 или 51 гласт Допустите, дакле, један општи и начелни говор.

Наша странка се нашла између чекића и на= ковања, нашла се с једне стране између притиска. власти, а с друге стране између изборне корупције, И ако ме нешто чуди, то је то што је у тимизузетно тешким приликама успела да сачува и оволико свога поседа колико га је и сачувала. Господа могу ба злурадошћу говорити о нашем падању али нама су избори дали прилике да видимо своје недостатке и слабости, ми ћемо се том поуком умети користити, и првом приликом ћемо

вам доказати да је та ваша злурадост била пре-

рана.

Ја мислим, господо, да се тај случај који св десио радникалној странци, дешавао и у осталим политичким странкама. Либерална и напредњачка странка ушле су у изборе са великим надама. Да ли су оне оправдане или не, то је друга. ствар. Међутим изборни резултат није оправдао те велике наде, Повећање либералних и напредњачких мандата није било толико колико су они очекивали. Шта више, десило се и међу њима случајева недисциплине као и у другим странкама. и најзад ито, да су односи између тих двеју савезничких странака данас много гори него пре избора.

Такав је случај биону сопијалистичкој партији. Социјалистичка. партија проширила је земљиште свога рада, није се ограничила само на варошком становништву где има услова и разлога за рад, него проширила круг свога рада и па сеоско становништво. Џо моме мишљењу сопиЈалистичка партија томе је учинила. једну велику грешку. Долазећи у додир са ћудљивим елементом изборног тела на селу, са оним неодређеним и несигурним бирачима који осећају економску кри= зу, и који имају тамне жеље нечега новога, извесне- промене, социјалистичка странка је осетила. прва унутрашњи потрес. Прва последица тога социјалистичког рада на селу била је прва дисидентска листа и у социјалистичкој партији. Ту су листу саставили не људи са улице, ни