Naša književnost

АЛБАСЕТЕ, ПЛАСА ДЕ ТОРОС

Пола Шпаније је ту, за њима. Били су у Фигиерасу, у тврђави од које ни дечија машта не би могла створити дивнију. Одвели су их у казамате, свеже окречене, гостопримљиве, Спавали су у креветима, у којима су већ хиљаде интернационалаца преспавали своју прву ноћ у Шпанији, у којима ће још хиљаде интернационалаца преспавати своју прву ноћ. Чучали су на високим бедемима и дивили се врховима Пиринеја, који су се блистали под сводом јужног неба. Изишли су у мали град, око пет часова, први пут срели Шпанце и осетили да их ови предусрећу са пријатељством и дивљењем.

И онда, једног лепог јутра, ушли су у вагоне. Вагони су били прекривени карикатурама и паролама. То их је потсетило на вагоне из руске револуције. »Мо разагапј« — Неће проћи! Генерал, претрпан ордењем, велепоседник, који се преждрао, и бискуп који баца бомбе.

Пролазили су кроз крајеве окупане сунцем, и, први пут у жи воту, видели су да поморанџе заиста расту на дрвећу. На свакој станици, људи и жене ове земље, уистини сиромашни, долазили су да им понуде све што су им могли понудити. поморанџе и цвеће.

Онда су их дочекали у Барцелони, као што се обично дочекују министри претседници у новостима филмске недеље.

Воз је лагано ушао у огромни хол станице. Војна музика интонирала је Интернационалу. Маса им клицала; клицала и републици и слободи целог света.

Водили су их широким алејама, на челу са музиком, која је свирала разигране маршеве, да су човеку крила ницала. А на праговима вратница, на прозорима и балконима, тискала се маса, народ једног целог града који их је славио.

Онда су их одвели на један огромни трг, тако простран да је изгледало да му нема краја. Са прочеља хотел „Колона“, гледали су их огромни портрети Лењина и Стаљина, портрети надљудске величине. Са једног балкона, претставник Каталонског генералидада одржао им говор.

Затим су их одвели у једну касарну. Касарну Карла Маркса. Како им је чудно звонило у ушима: касарна Карла Маркса! Одржана је парада у касарнском кругу. Извршена је смотра оружја.

ПИ вам Рату пала ЕН ЗА ДК ка

АЕ РГ ВД А ОВАА = 1 риба