Naša književnost

=

Три сусрета 315

дило. Узајмљивати новац је веома мучно, и ја сам прибегавао томе само у случају крајње нужде.

(ан се замисли, мрштећи се:

— Не сећам се! У сваком случају било је тако кад ви кажете, али треба да ми опростите ту непажњу. Вероватно да нисам био расположен, то се често дешава у последње време. Одједном се замислим и као да сам у бунар упао. Ништа не видим, не чујем, већ нешто врло напрегнуто ослушкујем.

Узе ме испод руке и загледа ми се у очи:

— Заборавите на то. Немате зашто да се вређате, ја вас поштујем. А што сте се ви увредили, уопште узевши, није рђаво. Ми нисмо много увредљиви, а, ето, то је рђаво! Но, заборавимо. Ево, шта бих хтео да вам кажем: Ви пишете много, жучно, нешто се у вашим приповеткама види неодређеност, нејасност. У „Архипу" — тамо где је описана киша, не зна се да ли су стихови или је ритмичка проза. То је лоше.

Много је и подробно говорио и о другим приповеткама. Видело се да чита с великом пажњом све што ја напишем. Разуме се, то ме је веома дирнуло.

—- Треба да помогнемо један другоме, одговорио ми је на моје захваљивање. Нас нема много! И свима нам је тешко.

Снизивши глас, упита:

— Јесте ли чули, — је ли истина да се у дело Ромаса запетљала нека девојка Истомина.

Знао сам ту девојку. Упознао сам се с њоме кад сам је извукао из Волге, у коју се стрмоглаво бацила с крме једног великог чамца. Било је лако извући је, јер је покушала да се дави на врло плитком месту. То је било безбојно, глупо створење, наклоњено хистерији, болесној лажљивости. Доцније је, изгледа, била гувернанта код Стољипина у Саратову, и погинула је међу осталима, кад је експлодирала бомба максималиста у министровом летњиковцу на Апотекарском острву.

Саслушавши ме, Корољенко готово гневно рече:

— Преступно је увлачити такву децу у рискантне послове. Пре чеТири или више година виђао сам ту девојку. Мени није изгледала таква како сте је ви описали. Него просто мила девојка, збуњена очигледном неправдом живота; из ње би се могла истесати добра сеоска учитељица. Кажу да је брбљала на саслушању. Па шта је могла знати> Не, не могу да одобрим приношење деце на жртву Баалу политике...

Пошао је брже, мене су болеле ноге, те сам се спотицао и 340стајао. = Шта је то с вама2

= Реуматизам.

= Порано! (О девојци сте говорили сасвим нетачно, како се мени чини. Али, уопште, лепо причате. Ево шта — покушајте да напишете нешто крупније за часопис. Већ је време да то учините. Штампаћемо

|