Naša književnost

Три сусрета 323

и верују. Мени изгледа да се ви варате када тврдите да је то повећање на рачун активних или способних за дело. Људска мисао је увек активна, треба је само пробудити, и њена тежња биће упућена истини и правди“

Уверен сам да је културни рад Корољенка пробудио успавану свест о праву огромног броја Руса. Посвећивао се делу правде са оном ретком, потпуном снагом у којој се осећање и разум хармонично слажу и уздижу до дубоке религиозне страсти. Он као да је видео у правди све наше најлепше снове, она је визија, створена човековим духом, која тражи да се оваплоти у опипљиве облике.

На уштрб свом уметничком таленту, посветио је своју енергију непрекидном, неуморном раду против стоглавог чудовишта, које се отхранило на фантастичном руском животу.

Сурове форме револуционарне мисли и револуционарног дела узнемиравале су његово срце, човека који је страсно волео лепоту и правду, тражио њихово стапање у једну целину. Али он је чврсто веровао у близак процват стваралачких снага земље.

1887 године завршио је своју приповетку „Помрачење“ стиховима Н. Берга:

У светој Русији петли већ поју,

Биће скоро дан у Русији светој.

Цео свој живот, тешким путем хероја, ишао је он у сусрет том дану, и не може се набројати што је све В. Г. Корољенко учинио да би убрзао зору тог дана.

А. П. ЧЕХОВ

Једном ме Чехов позвао у село Кучук-Кој, где је имао парче земље и белу двоспратну кућицу. Показујући ми тамо своје „имање“, поче живо говорити:

— Кад бих имао много новаца, сазидао бих овде санаториум за болесне сеоске учитеље. Знате, сазидао бих светлу зграду — врло светлу, са високим собама и великим прозорима. Ту би била дивна библиотека, разни музички инструменти, пчелињак, повртњак, воћњак, ту би се могла држати предавања из агрономије, метеорологије, учитељ треба све да зна, све, брате!

Одједном заћута, закашља се, погледа ме искоса и осмехну се својим благим, милим осмехом који је увек тако неодољиво привлачио и будио нарочито оштру пажњу према његовим речима.

— Вама је можда досадно слушати моје фантазије» А ја волим да говорим о томе. Кад бисте знали како је потребан руском селу добар, паметан, образован учитељ! Код нас у Русији неопходно је потребно да испуњава извесне нарочите услове, и то треба учинити