Naša književnost

Три сусргта 337

Добро је сетити се таквог човека, сместа се у твој живот враћа бодрост, поново у њега улази јасан смисао.

Човек је осовина света.

Рећи ће: а пороци, а недостаци његови2

Сви смо ми гладни љубави према човеку, а кад си гладан, и рђаво печен хлеб — слатко се једе.

ЛАВ ТОЛСТОЈ

ЗАБЕЛЕШКЕ

[. Мисао која чешће од свих других упадљиво глеђе његово срце, то је мисао о богу. Понекад изгледа да то и није мисао, већ снажан отпор нечему што осећа над собом. О томе говори мање него што би хтео, али мисли стално. Тешко да је то знак старости, предосећање смрти; не, мислим да је то код њега због дивног људског поноса. А биће мало и због увређености, јер је увредљиво за Лава Толстоја потчињавати своју вољу некаквој стрептококи. Кад би био природњак, сигурно би створио генијалне хипотезе и извршио велика открића.

П. Имао је необичне руке: ружне, чворнате због проширених вена, па ипак пуне нарочите изразитости и стваралачке снаге. Вероватно је такве руке имао Леонардо да Винчи. Таквим рукама могуће је све радити. Понекад, у разговору, креће прстима, постепено их стеже у песницу, а онда их одједном рашири и рекне добру, значајну реч. Налик је на бога, али не на Саваота или Олимпијца, већ на Бо ПА У ОГ бога који „седи на кленовом престолу под златном липом"; ма да није много величанствен, лукавији је, можда, од свих па богова.

Ш. Према Сулержицком је нежан као жена, Чехова воли очински, у тој љубави осећа се понос творца, а Сулер изазива код њега нежност, сталан интерес и усхићење које, изгледа, никад не замара чаробника. У том осећању има чак нешто малко смешно, као што је љубав уседелице према папагају, мопсу или мачку. Сулер је као нека заносно-слободна птица из туђе непознате земље. Стотина таквих људи могла би изменити и лице и душу неког провинциског града. Они би његово лице разбили, а душу испунили страшћу за шумним, талентованим несташлуком. Волети Сулера је лако и весело, и кад видим како се жене према њему односе немарно, чудим се и срдим. Уосталом, можда се за том немарношћу вешто прикрива опрезност. Сулер је несигуран. Шта ће урадити сутраг Можда ће бацити бомбу, а можда отићи у хор кафанских певача. У њему има енергије за три века. Животне ватре има тако много да се, изгледа, зноји искрама, као прегрејано железо.

22

рата еј а = -