Naša književnost

Три сусрета 345

створење. То је мржња мушкарца који није успео да поцрпе онолико среће колико је могао, или мржња духа против „понижавајућих порива пути 2 Али то је хладна мржња као у „Ани Карењиној“. О „понижавајућим поривима пути“ лепо је говорио у недељу с Чеховим и Јелпатјевским, поводом „Исповести“ Русоа. Сулер је записао његове речи, а затим, кувајући кафу, спалио белешке. И прошли пут спалио је мисли Лава Николајевича о Ибзену и изгубио белешке о симболизму свадбених обичаја; о томе је Лав Николајевич рекао сасвим паганске ствари, слажући се у понечему с В. В. Розановим.

ХХШ. Јутрос су били код њега штундистиб из Феодосије, и данас цео дан усхићено говори сељацима.

За доручком: Дошли они, оба, снажни, чврсти; један вели: „Ево, дошли смо незвани“, а други: „Даће Бог да не одемо тучени“. И грохотом се насмејао детињским смехом да се сав тресао.

После доручка на тераси:

— Ускоро ћемо сасвим престати да разумевамо народни јгзик. Ми, ето, говоримо: „теорија прогреса“, „улога личности у историји“, „еволуција науке“, „дизентерија“, а сељак ће рећи: „шила у врећи не сакри“, и све теорије, историје, еволуције постају жалосне, смешне, зато што су неразумљиве и непотребне народу. Али сељак је јачи од нас, животнији је. С нама се може догодити исто оно што се догодило с племеном Атцура, о којима је некакав учењак рекао: „Сви су Атцури изумрли, али овде је папагај који зна неколико речи њиховог језика“. | Е

ХХЛУ. „Жена је телом искренија од мушкарца, а мисли су јој лажљиве. Али кад он лаже, она себи не верује, а Русо је лагао — и веровао“.

ХХУ. „Достојевски је написао о једној од својих суманутих личности да док живи светиће се и себи и другима зато што је послужила

ствари у коју није веровала. То је написао сам за себе, то јест то би могао рећи сам за себе“.

ХХУМТ. Неке црквене речи су зачудо нејасне; какав је, на пример, смисао речи. „господња земља и исполненије јејо“. То није из светог писма, већ некакав популарно — научни материјализам.

= Ви сте негде објаснили те речи, рекао је Сулер.

— Мало је то што сам ја објаснио... „Лупе много, али брашна мало“.

И лукаво се осмехнуо.

ХХУП. Воли да поставља тешка и подмукла питања: · — Шта мислите о себи»

— Волите ли своју жену2

— Шта мислите, је ли мој син Лав талентован2

— Допада ли вам се Софија Андрејевна»

Пред њим је немогуће лагати.