Naša književnost

Три сусрета 37

И неочекивано ме упита, као да ме је ударио:

— Зашто ви не верујете у бога>

— Немам вере, Лаве Николајевичу.

— Није истина. Ви сте по својој природи верник и не можете без бога. То ћете ускоро осетити. А не верујете ви због тврдоглавости, због увреде: свет није створен онако како је вама потребан. Не верујте и због снебивљивости. То се догађа младићима: боготворе жену, а неће да покажу, боје се, неће га разумети, а и храбрости се нема. За веру, као и за љубав, потребна је храброст, смелост. Треба рећи себи: верујем, и све ће бити добро, све ће изгледати онако како вам је потребно, све ће вам се објаснити само од себе и привући вас. Ето, много ствари волите, а вера и јесте појачана љубав; треба волети још више, тада ће се љубав претворити у веру. Када људи воле жену онда увек најбољу на земљи, — сваки воле обвезно најбољу, а то је већ вера. Неверник не може волети. Заљубљује се данас у једну, после годину у другу. Душа таквих људи је скитница, живи бесплодно, не ваља. Ви сте се родили као верник, и шта се ту измотавате. Ето, велите — лепота> А шта је лепота> Највише, најсавршеније — бог.

Раније готово никад није говорио са мном о тој теми, и њена важност, неочекиваност некако ме је изненадила, збунила. Ћутао сам. Седећи на дивану с подавијеним ногама, пустио је у браду победоносан осмех и претећи прстом рекао:

— Од тога се не спасосте ћутањем, не!

А ја, неверник, гледам на њега ни сам не знам зашто врло опрезно, мало бојажљиво, гледам и мислим:

— Овај човек је налик на бога!

(Превео с руског Р. Ч,) МАКСИМ ГОРКИ

НАПОМЕНЕ

В. Г. Корољенко

1 Ове успомене објављене су први пут у берлинском „Летопису револуције" 1922 године. Свршетак је додан при прештампавању у ХМ! свезак „Целокупних дела“, Берлин 1923 г. 2 Године 1891 Горки је кренуо из Нижњег Новгорода на „путовање“ по Волги, Украјини, Бесарабији, Криму, Кавказу. У Тифлису се задржао и вратио се у Н. Новгород тек: у јесен следеће године. со 3 У казанском листу „Волжски весник“ објављене су следеће ствари Горкога: „Освета (Паралеле)“ 1893 г. „О штиглицу лажову и детлићу истинољупцу. (Историја, нажалост, истинита)“, „Мскрени разговор. (Мало вероватна, али сасвим могућа историја)“, „О једном песнику“ (1894 године). 4 То јест: Макар Чудра, објављен 12 септембра 1892 године. 5 Први пут објављено у „Самарским новинама“ 1895 г, под насловом »О малој вили и младом чобанину“ (влашка бајка). 6 Ова приповетка објављена је први пут у »„Самарским новинама“ 1895 г. 7 Горки се упознао с народњаком Ромасом 1888 године у Казању и учество-

вао у отварању дућана у циљу пропаганде, Доцније су тај дућан запалиле сеоске газде.

| | | 4