Naša književnost

смирена

ФУНКЦИЈА УЛОГА У „НЕПРИЈАТЕЉИМА“ МАКСИМА ГОРКОГ

Описујући личности у драмском делу, аутор обично почиње са спољним карактеристикама: „Синцов има тридесет година, у његовој по_јави и лицу има нечег мирног и значајног . У спољну карактеристику улази не само телесна конституција, држање, физиономија, укратко све оно што се може приметити на телу које мирује, него и покрети, ход, карактеристични гестови, мимика, глас, начин говора. Михаило Скроботов „долази брзо, узбуђен је, нервозно чупка оштру, црну брадицу, шешир му је у руци и он га гужва прстима“. Јаков Бардин „говори тихо и као да сам ослушкује своје речи“.

Такав ред карактерисања је разумљив: спољне ознаке гледаоцу најпре падају у очи. Са свим осталим карактерним цртама он се упознаје тек касније, постепено. Поводећи се за аутором, и редитељ и глумац обично у грађењу улоге иду истим редом, од спољних карактеристика ка унутарњим, додајући томе основна стремљења, биографију, односе према догађајима и осталим личностима у драми, социјално-политичку детерминисаност итд.

Но увек се тим путем не може ићи. Нарочито не код Горкога. Јер за разлику од других аутора, који о својим личностима дају опис тачан до најмањих појединости, као да је за њима издата потерница и као да је публика полиција која их тражи, Горки о изгледу многих својих личности не наводи ништа. Оне су осветљене јасно и јарко, одређене тачно и до танчина само својим говором и речником, својим делањем и. доживљавањем.

То свакако није случајност. Горки своје личности није стварао онако као што је Јехова стварао Адамг: градећи најпре тело његово од блата и удахњујући му затим душу. Нити су те личности пренете у драму са улице, из радионице или салона, где их је аутор случајно срео, видео како изгледају и после се с њима ближе упознао. Оне су постале другим путем.

Као мало који аутор, и „Непријатељима“ више него другим својим делима, Горки заиста дела, делује у друштвеном животу. Он неће само нешто да прикаже, него још више нешто да каже: својим „Непријате“ љима“ нам казује да је живот замршен, јер постоје два непријатељска

| | |