Naša književnost

Функција улога у „Непријатељима" Максима Горког 417

и непомирљива света, да се међу њима води борба на живот и смрт, и да ће свет истине, правде и хероизма победити свет лицемерства, насиља и подлаштва. Казујг и доказује то што је, по његовом мишљењу, требало рећи и прорећи у оно време опадгња револуциснарног поуздања и хлађења борбеног жара (после 1905 год.). Њему није био циљ

да створи драму, него је драма била најбоље средство да постигне свој ·

циљ. Зато у „Непријатељима“ нема нити фабуле нити кграктерне улоге које би саме по себи биле интересантне. Фабула резултује из сукоба личности, а личности су настајале и расле док се драма развијала и сазревала, као што настају и расту органи у организму.

Као органи у организму, тако и личности у драмском делу имају свака своју одређену функцију. Према томе, драмско дело је организам који оним што казује задовољава једну друштвену потребу, а лица у драми суделују у том казивању не само својим речима него и својим поступцима, целим својим бићем; ради тога она и постоје и излазе на сцену пред гледаоце.

Функција личности у комаду није исто што и „задатак“ у теорији глуме. По Станиславском глумац „мора себи да постави питање шта хоће, на чему инсистира као личност драме, и кскав конкретан делимични задатак ставља преда се у датом тренутку“. Као што се види, ту је реч о задатку који себи поставља глумац или глумцу поставља редитељ, и тај задатак резултује из воље личности коју он приказује. Воља личности је задатак глумцу. Функција личности, међутим, одговара задатку који је постављен од аутора, да би комад могао да живи и функционице као целина. Задатак по Станиславском мора бити формулисан „у облику глагола: хоћу да освојим срце те жене... и томе слично“. Функција није оно што личност хоће, за чим она тежи, него што она треба да чини у интересу целине комада и она (функција) се најбоље формулише инфинитивом: показати, изнети, изложити, осве. тлити, објаснити, открити, изобличити или слично.

Задатак Захара Бардина у „Непријатељима“ може се овако определити: хоћу да у миру уживам своје богатство. Његова функција у комаду је, међутим: показати да је сопственик фабрике и кад је ,добар“, „праведан“, „Европејац" и сл., ипак непријатељ радника. Јасно је да би било сасвим погрешно кад би приказивач Захара Бардина то хтео приказати (да је „и добар газда — газда“), тј. кад би функцију улоге сматрао за свој задатак, или када би гледаоцима само показивао како је лепо уживати у миру, тј. када би свој задгтак сматрао за функцију улоге.

Познавање функције личности у комаду помаже нам да одредимо њену спољну карактеристику онде где је аутор пропустио да то учини. Облик и изглед органа формира се према његовој функцији, физиологија одређује морфологију. Срце са својим вентилима има облик пумпе, јер пумпа крв у жиле. Облик ока је прилагођен примању светлосних зракова, ноге ношењу и кретању тела. Удови се развијају сасвим

27

к

ара на