Naša književnost

МАКСИМ ГОРКИ И РАЗВОЈ НАЦИОНАЛНЕ КЊИЖЕВНОСТИ СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА

У историји многојезичке и многонародне, али јединствене совјетске књижевности Горки заузима истакнуто место, У току десетина го: дина он се борио за развој књижевности братских народа наше земље. Горки је утицао на ове књижевности не само теориским излагањем, него и личним везама са књижевницима совјетских република и својом организационом делатношћу, свим својим уметничким стваралаштвом. Он је националним писцима и књижевницима поставис велике стваралачке задатке, указивао им далеке путеве.

Изванредан је обим и замах његовог интересовања за братске на-

роде — за жива племена и нације, са којима је он давно ступио у непосредну везу. Горки је познавао народну поезију братских народа — делимично кроз књишко проучавање, али такође и кроз непо-

средан додир са народностима Поволжја, прикасписких степа, Кавказа, Крима, Украјине, Бесарабије. Писац је са љубављу скупљао у свом сећању дарове националног фолклора: песме, бајке, легенде, < затим их је преображавао у свом уметничком стваралаштву. Тако је он из средње-азиских историских предања створио читав циклус, тетралогију песничких самаркандских легенди: од њих је најбоља легенда о жени-мајци која јуначки савлађује све сметње у трагању за дечаком-сином, који је пао у ропство. Из националног фолклора црпео је Горки мотиве за херојски лик Данка, чије срце, распламтело од љубави, осветљава људима њихов мрачни пут („Старица Изергил“). Влашки фолклор Бесарабије дао му је мотиве за две песме и за поему „Девојка и Смрт“.

Горки се истицао својим интересовањем и својом обавештеношћу у области уметничке књижевности братских народа — како најновије тако и класичне. Са једнаком пажњом пратио је он књижевности нашег Истока, Украјине, Белорусије, Летоније, Финске, Карелије.

Од младости близак украјинском народном животу, владајући украјинским језиком, Горки је проучавао украјинску књижевност, народну поезију, клањао се генију Шевченка, друговао са познатим украјинским писцем М. Коцјубинским и доцније му постао снажан ослонац, Када у руском напредном друштву нису још ни познавали белоруску књижевност, Горки је већ запазио обдареност белоруских