Naša književnost

|

Горки у „Светској“ 219

Можда ће бити каква амнестија због ваше прославе. На робији сам због убиства своје жене, убио сам је пети дан после свадбе због тога што је она (ту је наводио необично отворено детаље). Можда бисте могли да ми израдите амнестију.“

Примио је много таквих писама. Понекад је изгледало да је то једино што има од своје велике светске славе. 1920 године добио је телеграм од њему непознатог човека:

„Максиму Горком.

Овог момента ми је украдено на станици Киљајево два пара панталона шеснаест хиљада рубаља у новцу.“

У то време смо се ми писци сретали с Горким често, попио јг то некако само по себи дошло да је он постао нека врста претседника свих петоградских писаца. Он је уређивао „Светску литературу“, „Дом уметности“, „Секцију историјских слика“, „Савез књижевних сарадника“ и многе друге и многе друге и многе друге; и не само да је претседавао свим тадашњим нашим комисијама, него су се на њега свалили сви наши јади и невоље, и ако би нам се родило дете, слао је за новорођенче цуцлу, а кад би се разболели од тифуса, мољакао је да нас приме у болницу; ако смо хтели да идемо на летовање, писао је разним удружењима писма да би нам омогућили летовање.

Мислим, кад би се од свих удружења скупила сва писма којима се Горки стара о руским писцима, створило би се најмање пет или шест књига, пошто Горки у то време није писао ни романе ни историске приповетке, ни приповетке, већ само та бескрајна писма.

Сећам се посетила га је нека песникиња и кад је она отишла рекао је:

„Ђаво би их знао. Нема ни дрва, ни светлости, ни хлеба, а њих се баш ништа не тиче — молим.“

Испоставило се да је песникиња тих дана родила и да 10] је неопходно потребно млеко.

Шта је могао да ради» Постарао се за њу и ево, јуче је добила цедуљу: Упућује се та и та млекарица да носи млеко жени Максима Горког (тој и тој)“. МИ тако је услужена породица песникиње.

Једаред сам му рекао да су му поклонили акцију Мурманске железнице, — хонорар за предавање које је држао у тамошњем клубу. Замолио је: не би ли могла ту акцију да добије уместо њега једна од преводилаца, која је тада била у беди.

— Како да је уведемор

— Напишите, моја рођена сестра.

Таквих „жена“ и „сестара“ имао је у то време врло много.