Naša književnost

И РМ ВУЛКАН РАИ И ИН ам 55 МАЗАРИ ИУ АИ

74 Наша књижевност

ме - “

, „ /

Је, Није случај, нити „зрелост“, нити гашење омладинског заноса, што ! (омладинци из 1848 постају реакција седамдесетих година, ма да њег ужње либералне буржоазије још нису остварене. Тада наилази нов ре~ волуционарни талас, нови покрет који се не задовољава фразама либерализма, него их разголићава, и указујући на жалосну историју либерализма на западу, тражи коренити друштвени преображај. И без обзира на све нијансе „радикализма“ међу либералима из 1848 и 1858, они ће се наћи у једном табору са владом, било да су у њој као намесници, министри, било да су „ушли у владу из тактичких циљева; _било да по страни утичу на правац омладинског покрета, Пактирање | са омрзнутим режимом рађало је нова незадовољства, непријатељство према влади, окретало се и против либерала. Либерали почињу да гле дају своје противнике не у бирократији него у незадовољним народним масама и у омладинском напредном покрету. Угушити напредну опозицију да би, остајући једина политичка сила, поново могли 3започети „тактизирање“ са владом и натерати је на компромисе са либералном буржоазијом, оцртава се као главни њихов задатак. Зато се бивша либерална опозиција у својој борби против Марковића и ње гових присталица служила најподлијим денунцијацијама, обележавајући их свим проскрибованим именима, од „комунаца“ до „карађорђевићеваца“. Марковићева акција у Омладини била је управљена на придобијање омладине за напредне идеје и позивање у борбу за друштвени преображај. Либерално покровитељство, а затим натурање Омладини био је покушај либерала да употребе Омладину за своје политичке циљеве, и све више се претварао у огорчену борбу против напредног покрета, док се није свео на искључив циљ. спречавање ширења социјалистичких идеја и онемогућавање рада Светозара Марковића.

„Уједињена омладина српска“ била је једно од попришта борби Светозара Марковића и реакције, која се повезала пред налетом револуционарних друштвених идеја. Прикупљање и организовање снага за тај сукоб било је условљено развитком друштвених и политичких снага Србије. Без анализе тога развитка, без анализе односа снага пред организовање Омладине, не могу се разумети ни њени циљеви, ни узроци њеног разједињавања, борбе које су се у њој водиле, па ни значај самог покрета Светозара Марковића.

Ш

„Име целокупне омладине српске означавало би... саму народност српску која је млада“, писао је либерални теоретичар Омладине Владимир Јовановић. Али није пресудну улогу одиграло сазревање идеја и прецизирање појмова. Идеје либерализма, просвећености, идеја народности и вера у будуће предодређење нације блеснуле су далеко раније, и то у кристалнијој форми него што ће бити овога пута, блеснуле су још онда када су се у Европи шириле, а када је српски на-