Naša književnost

272 Наша књижевност

ј Семјонов. С десне стране, према вароши, дуж дрвене ограде има шест стотина хвати... : Пекљеванов. Краће. Хоћете да кажете да је територија велика. Дрвена ограда... Тврђава има дрвену ограду2 Семјонов. Тако је! Пекљеванов. А каква је капија Да ли је дрвена капија» Семјонов. Тако је. М капијице са западне стране. Пекљеванов. Колико Семјонов. Три капијице.

Пекљеванов. Територија је велика... Дрвена капија... То ће нам помоћи. Какво је расположење код посаде>

Семјонов. Чета Барабинског пука је на нашој страни, већ је изабран комесар чете...

Пекљеванов. Није требало. Журите, друже, са изборима. (Петрову.) А шта мисли Вершинин>

Петров. Вершинин је као црн облак. Куда дува ветар, тамо он креће и носи кишу. Куда пођу сељаци — тамо креће и Вершинин. Никита Јегорович каже: заузео сам Лбишченск, побунио сам три среза, дигли смо мост у ваздух, оклопни воз неће моћи да дође у град. Много вас поздравља и моли варош да почне устанак. Ако се нешто деси — даћемо три хиљаде са села. Из немачког рата, стари војници.

Пекљеванов. Одлично! Дакле, Семјонове, ништа немам против устанка. Објавите одлуку ревкома!

Семјонов (чита). „Према одлуци Совјета народних комесара Сибира устанак је одређен за седам сати у вече шеснаестог септембра 1919 године. Циљ устанка је освајање тврђаве и отварање паљбе против бродова интервената, који се приближују граду. Устанак ће почети у касарнама артиљериског дивизиона и у ложионици. Совјет народних комесара, позивајући народ да збаци власт генерала и спа-

хија, објављује да се на знак, који ће бити дат сиреном из ложионице. Пекљеванов. Доста. Дајте ми ту вашу хартијицу. (Разгледа је. Совјет народних комесара Сибира. Каква је то декламација 2... Само је фалило — Врховни совјет... Испало би свечаније. А у том совјету је свега три човека, и то један од њих сам ја. Имате ли цигарета»

Семјонов. Изволите!

Пекљеванов. Опет пушите америчке цигарете! Зашто пу шите то ђубре» Руски дуван је најбољи на свету.

Петров. Ето, сељаци кажу да нема дувана, и о дувану, веле, помени му...