Naša književnost

Ја чик 5

„МИ АЈ РОДИТИ У, „ Ур

АРИС И АИ на

о АИ

НЕКСЕ НАМ ПРИЧА СВОЈ ЖИВОТ

Августа 1934 срео сам Нексеа првипут. То је било у некадањем Племићском дому, у Москви, на првом конгресу совјетских писаца. Седео је преда мном и напрегнуто слушао речи Горкога. Горки је говорио о народним врелима литературе и о потреби везе уметника са животом.

Тада сам првипут чуо да се каже: Нексе — то је Горки Запада. То није била празна реч. Као и Горкоме, и њему су пролетерска младост и године потуцања, рада и борбе приближиле свет пролетаријата. Као Горки, и он је цели један живот посветио служењу народу. И, ма да су му слава и признање припали, остао је, као Горки, увек исти једноставни човек, најдубље везан са народним масама света и свога завичаја. Али се у једном јако разликује од Горког. Горки, који се уздигао из дубине народа, покушао је да стопи теорију са животом. Он је поред науке читања у људским душама високо ценио и мудрост што се из књига црпи. Тако је Горки створио велику синтезу: сјединио је свет посматрања са светом поимања и тако уобличио велико дело епохе, које нам изгледа као отсјај великог чина Лењина и Стаљина.

Нексе ствара готово искључиво из посматрања и доживљавања.

— Ја нисам литерат, — каже. — Људе, не књиге, ја читам. Не волим писце. Када се помисли, колико је писаца живело, колико књига написало! Јесу ли водили човечанство» Куда»

— Покушавао сам по каткад да их протресем, — каже. — Та пи тома псетанца што чуче дамама на крилу док се служи чај, и која, ако каткад и уједу, уједају, као и сви пси, увек оне који су сиротињски одевени.

Нексе седи прекопута мене. На масивно-нехатном телу округло лице, опаљено временом и непогодама, уоквирено светлим праменовима венца косе. У његовом замишљеном, умном, критичком погледу огледа се легенда лутања и искуство дугог живота.

— А Горки, — питам, — а Роланр

— Да, — каже, — то су ствараоци и пријатељи народа. Али ја мислим на све оне који служе капитализму и каде фашизму. Није рђав само човек—Хамсун. И као писац је пеливан. Ликови које је створио, фигуре су у игри без љубави. Поставља их и окреће. Не