Naša književnost

252 ; Наша књижгнност

нијим лабораторијама, радионицама, радним кабинетима, учионицама, забавиштима, киносалама, библиотекама, по најсавременијим принципима педагошке науке, у Дворцу пионира стиче знања из свих научних области, сједињујући теоријске основе са практичним радом и искуством, развијајући свакодневно све своје стваралачке могућности. -

У обнови доратних услова живота у Совјетском Савезу, за нови, виши процват благостања совјетских народа, питање нових кадрова, потребних народу, и ПО несумњиво је од првенственог значаја. >

Поред осталих установа, лењинградски Дворац пионира је један огроман резервоар за изградњу кадрова —- једна узорна установа, која показује изванредне успехе.

— У току рата, Дворац пионира подигао је велики број омладинаца, изучио је велики број кадрова који су се савршено показали и на служби у Црвеној армији. Данас, Дворац пионира подиже кадрове за изградњу земље, и опет са великим, и често врло брзим успесима — излаже један од руководилаца.

Та свест, та увереност чита се и на лицима, у очима омладинаца, чује се у прелиставању књига док пролазимо кроз једну читаоницу, осећа се у тишини којом једна група прати железничарски курс за службу у Пионирској железници — јуна месеца ове године треба у Лењинграду да праради Пионирска железница, коју граде и којом ће потпуно руководити пионири и омладинци Лењинграда.

Били смо врло задовољни заштитом за време бомбардовања — кад су успевали да продру. до Москве. Посао нисмо прекидали — одговара на наше питање друг Лихачев, директор „ЗИС-а“, у целом свету познате московске фабрике аутомобила „Стаљин“.

За време царске Русије био је радник у Путилову. Затим је

служио у царској армији. У Октобру постао је црвеноармејац. Када су се стишале Октобарске буре, када је требало снажни и одани људи да у своје руке преузму изградњу социјалистичке економије, индустрије и технике, од прогоњеног и експлоатисаног радника-борца из Путиловске фабрике — у слободном Совјетском Савезу постао је директор великог модерног завода за производњу аутомобила. На томе положају остао је и у најкритич_нијим тренуцима «своје отаџбине. На томе положају је и данас.