Naša književnost

У Совјетском Савезу > 251

стичке породице народа, нагнут над будућношћу свих нас, читавог човечанства, бди велики друг- свих оних који ради човечанства живе. Е

Ако смо разабрали шта говоре те колоне, ако смо схватили смисао те велике тишине, потпуно ћемо схватити и плодоносну, победоносну (снагу културе совјетских народа, непоколебљиву · веру социјалистичких народа у победу културе човечанства и над најстрашнијим њеним непријатељима, а исто тако и одлучност да се за опстанак културе, да (се за даљи развој културе чове'чанства створе стварни услови по сваку цену.

Свирепости блокаде Лењинграда и херојство борбе Лењинграђана, које је у историји записано као једна од најславнијих етапа великог рата совјетских народа против фашистичких завојевача, свирепости и херојство о којима сведоче предмети и документи великог Музеја Одбране Лењинграда, потврђују ту анагу, веру и одлучност у истој мери у којој и московска Изложба трофеја. |: Е.

Оданост совјетској отаџбини, и занос украјинских партизана за непоштедну борбу против немачких завојевача, у центрима Хитлерове армије, који зраче из Украјинског партизанског музеја у Кијеву, сведоче да су та снага, вера и одлучност несаломљиви и у условима привремене окупације и потпуног, сувереног дивљања заклетог непријатеља слободе и културе.

Данас, народи Совјетског Савеза све своје снаге посвећују обнови пустошених области, васпостављању доратних материјалних и културних услова живота сваког совјетског грађанина и, са новим еланом, коме се на примеру Совјетског Савеза уче сви остали народи, мобилишу снаге за превазилажење доратних услова, за нов, виши процват благостања народа.

То се види на сваком кораку, и у Маскви, и у Лењинграду и у · Кијеву. ;

Дворац пионира у Лењинграду, за који је Хитлер био издао специјално наређење да буде третиран као војни објекат од прворазредног значаја, и који је тако и био „третиран“, тј. стално је био изложен артиљеријској ватри, и данас, као, уосталом, и у дане кад је специјално Хитлерово наређење било на снази, ври од живота. о

· Неколико хиљада малих Лењинграђана, свих годишњих узраста, под руководством најискуснијих педагога, у најмодер-