Naša književnost

'о Ко Наша књижевност

Јосо се угледа господаром овог живота, који се отимље мраку и намеће снажно као коров.

Тако су се у мраку, тихо одијевали, док је вани долазило сиво јесенско јутро, нејасног исхода. -

Затим Јосо отвари, преносећи их, расклимана стара врата. Ах — хах! удахне млаког јужног зрака, зашепеса из кукова и баци неколико пута своје слабо покретне ноге, климаве у куковима као подвезане велике кобасице. Он усидри своју крупну. тјелесину на тратини, на дочек, јер се нерадо кретао. Одатле стане проматрати своје јутро и вребати на сусједе жељан-разговора.

Око Јосе прострла се каменита плоха увијена у мрак. На истоку пробија се кроз тамне облаке шкрто обојена свјетлост. Пијевци краљевски закључују ноћ, а коке пословно слијећу са грана бај јама лепећући тврдо крилима. Ту и тамо зареве заносно магарац да даде одушка нагону. Небо се међутим све боље освјетљавало и откривало у плавој маглици цесту, драчасте бајаме и сиве брежуљке. Све се открива лагано, у тишини, у овом млаком зраку, па обухваћа Јосу анажно, ислуња лакоћом, заносом, и мами га на шетњу, међу оне зидине, у меку траву и смиљ у огради. Јосо дише из дубине, настојећи осјетити свјежину зрака, и отреса своје чекињаво лице као мачак. ИМ све га јаче вуче навика: Тај меки уздух, та сухоћа траве, та ширина крша без граница, без запрека. (Луташ слободно ногам и духом, или се завалиш уз збијен грмечак па куњаш: из празна желуца диже се поспаност, омама као слаткоболни опиј и тако се угодно вене.)

Јоси се надме срце миловањем благог вјетрића, слатким ју-

тарњим јежурима, тихом кишицом, која не мочи, и он одуљи из дубоког лијеног даха, на издржај, мукло носно ојкање без ри- | јечи, које се трепераво отегне дуго, дуго, дижући се у усхићен

цик и спуштајући се у нестрпљиво чезнутљиво гуђење.

= Оој, охохо, охохо, охохоо, 000: — 00]...

Из камењара почну допирати гласови. Јосо наћули уши враћен у свијест о данашњем дану.

Иза гомиле извире Казо и Трајо. Упутили се к творници, да зараде неколико дана с вином и крухом. Извалили се они из камењаре одрпани и надимљени; испод масне капе стрше им чупаве кике. Јосо покрене мучно кукове и премјести неколико пута ноге к цести. | :

:— О, упутили се Би |

=- Бе.