Naša književnost

248 – : Наша књижевност

Музеј Лењина, на иницијативу Стаљина основан убрзо после Лењинове смрти, 1924 године, са огромним бројем аутентичних експоната, фотографија, предмета, докумената, (репродукција и уметничких дела ранијих и савремених уметника, која говоре о животу и неуморном раду бесмртног организатора Велике Октобарске Социјалистичке Револуције у условима свирепог царског самодржавља, о борби Лењиновој за организовање Партије и о борби Партије за совјетску власт — за власт и будућнаст народа, распоређен је у 22 велике сале.

Разумљиво је да се, као што се у Музеју Лењина живот и рад Лењина и Стаљина, кроз велики број докумената, преплићу са Великом Октобарском Социјалистичком Револуцијом, и у исто тако великом Музеју Револуције, у коме такође треба боравити данима да би се све исцрпно разгледало — догађаји, ток, историја Октобра преплићу са животом и радом Лењина и Стаљина.

Организација, научна вредност и рад једног и другог музеја свакодневно привлаче масе совјетских грађана, радника, студе'ната, колхозника, војника и официра, пионира и средњошколаца, из свих крајева земље. И по најгорем времену, добро организоване групе из школа, фабрика и других установа, непрекидно посећују оба музеја. Руковођене стручним музејским радницима, обрађујући период по период, групе посетилаца стално се смењују из одељења у одељење.

Те исте групе ће, на крају, 1 по корак, у отегнутој колони, по леденом ветру, улазити у величанствени Маузолеј Лењина на Црвеног тргу. И угледавши лице, угледавши велико, умно чело Владимира Илића, осетиће најдусље колико је жив, колико је бесмртан Вођа Револуције — њихов Владимир Илић, наш Владимир Илић, понос и снага свих совјетских народа и свих људи и народа у човечанству који стварају нови свет.

Ако су велики Музеј Лењина и Музеј Револуције тих фебруарских дана били пуни група посетилаца, из Москве и са свих крајева Совјетског Савеза, нису мање били посећени, за време боравка делегације наших књижевника (то је један непрекидан, вечити ток народа кроз московске и лењинградске музеје и изложбе) ни Трећаковска галерија у Москви, ни Ермитаж у Лењинграду. -