Naša književnost

-У Совјетском Савезу 249

И у Трећаковској галерији, која садржи непроцењива богатства руске ликовне уметности, сакупљена из најдаљих векова. првих почетака руског црквеног сликарства до савремених совјетских аутора, са нарочито богатим и значајним одељењима сјајних реалистичких, дела ХЛХ века — срели смо се поново и са црвеноармејцима, и са студентима, и са радницима, са групама које су пажљиво пратиле излагања музејских стручњака и училе на великим уметничким делима своје прошлости и данашњице. -

'У Лењинграду, у Ермитажу, који се на домак немачке тешке артиљерије, са својих 2200 соба пуних научног и уметничког материјала из целога света, из свих историјских епоха, у КРУЛ мери сачувао, те групе смо угледали поново.

Милион стоседамдесет хиљада драгоцених научних и уметничких објеката евакуисао је у току свирепих дана блокаде херојски Лењинград из Ермитажа. Сада се Ермитаж ужурбано поправља. Већ је потпуно оспособљено и предато јавности преко 1700 одељења.

У великим салама, после блокаде, после дивљачких канонада, с новом снагом су оживели Тицијан, Рембрант, Рубенс, Гоја, Домие и други највећи мајстори у историји сликарства свих нација у човечанству, од најранијег до савременог.

Богате научне и уметничке збирке Ермитажа, које, на тако великом простору, све више расту, захтевајући све више места, понос су грађана Совјетског Савеза и његов неисцрпан научни и уметнички арсенал у коме се оружају неуморне генерације младих научника и уметника прве велике социјалистичке породице народа. ~“.

Мако је, према Ермитажу, Трећаковека галерија неупоредиво мања, и са једног и са другог места посетилац одлази са дубоким, неизгладивим утиском о огромној снази културе совјетске државе и совјетских народа, којом се прожима живот најширих народних слојева — да би пробудила и оплодила нове 1 лачке снаге, да расте, да цвета, да побеђује.

Није парадокс, само је привидно парадокс да се до уверења о снази културе совјетских народа не долази само у совјетским музејима, галеријама, културним, научним и уметничким установама. Није парадокс да то уверење нисмо стекли само у славним