Naša književnost

Трагом = — – Ен 4 507 -

рају, запуше и распитају о новостима прије нето крену даље. Шанчевићи застадоше шред кућом а унутра уђе сам сналажсљиви Џечић да шрво испита како. стоји ствар. На глави му је капа четничких јурипшлија, штиљата штубара с дугом кићанком епуштеном преко леђа, као једини дио униформе довољан да га ста= си или бар да му да времена у случају нежевеног сусрета; на

леђима му је мантил, који је некада очигледно припадао бољем —

сталежу а кесније се изгужвао и офуцао, пљачкан и штрешљач= каван и нечуван као и све до чега се џабе долази; тако = по спољашности ничим не одудара од обичних четничких мантгушта.

Првим погледом који је бацио у освијетљену собу видје два четника како вечерају и не дају никакву варшност његовом доласку. Не би му било мило што их ту види, али им ипак назва добро вече, рукова. се с домаћином и рече да нема времена да сједи. ПОМаРИР, који и Није наваљивао да га Задрани упита као "узгред.

„је ли Буко Вуковић још остао у Лубницамај“, и оком му даде непримјетан знак.

„Јесте, још је тамо“, сигурним гласом одговори Печић.

„Шта ради“ о :

„Карта, "шта би пруто могао да ради. ПР =— диже паре |

= лако је њему.“ „Има ли вас више од пет стотина с њиме“, и освит му те даде несумњив мит.

„Има још толико“, Б Печић зграњавајући се У себи пред

тим бројем. „Кад ће овамо: упита НИ и шапну: „Ноћас“.

„Кад му буде ћеф, можда још и Дај да запушим, е ми

се већ смучило.

Домаћин му истресе на длан оно што је 1 имао у дувањари, затим промрсише нешто тобоже пословно о шинди, року и погодби, па се Печић опрости и изађе. Онима пред кућом саопшти да прновртшки четнички командант Вуко Вуковић са хиљаду четшиита, стиже ноћас из пица у Заћ. Бојо Шанчевић По 1- је то баш згодно:

„Они овамо, а ми тамо. То је као да. се играмо, „зжмуре“. Само треба да извучемо ону двојицу одоздо.“

„То је богами проблеме, 157 Пеле, „јер И 5 тамо. ни Ђаво не би тронаштао. -

Замотевали су дуван : и још унашријед се сладили димовима које ће тек. повући, кад се путем шред њима, кроз проријеђене пахуљице, појави црна колона с мноштвом упаљених цигарета. Повукоше се у башту изнад куће и пропустише их да прођу, али се у међувремену с друте стране баште појави нова колона и за-

лржа их на мјесту док су путем наилазиле нове групе.

„Ајде, Џеча, припуши жод оних с напали се Пеле, „да не пронио плибице 4