Naša pošta

220

ГЛАВНЕ ОДРЕДБЕ НОВОГ ПРАВОПИСНОГ УПУТСТВА ; МЕ а

ТУ Које речи треба писати заједно

Речи: главобоља, дангуба, Београд, саможивост, тромеђа, каљогажа, распикућа и сл. свако вна да треба писати као једну реч, пако се види да су састављене из две основе. То су т. вв. сложене речи, чији се саставни делови већином употребљавају самостално у оном облику у којем су овако сложене.

Али има доста, већином непроменљивих речи, које неки пишу заједно неки одвојено. Једни пишу: за што, уз брдо, један пут, на поље, од сад, а други: зашто, узбрдо, једанпут, напоље, отсад. Како, дакле, треба писати"

Опште правило ва све овакве случајеве треба да је: Пиши заједно, као једну сложену реч, све оне речи које истина задржавају исти облик као и кад се васебно употребљавају, али губе своје самостално значење па заједно дају нов појам и изговарају се с једним акцентом. Нпр. у наврх брда, наврх је један појам и значи предлог за место, па обе речи треба. писати заједно; кад би се мислило на именицу врх онда би се морало рећи на врху (7 пад. на питање где), и морало би се писати одвојено. Тако исто треба писати напамет уједно, јер је то прилог, а није реч о именици помет пред којом стоји предлог. Првобитно су ове саставне речи задржавале своје посебно значење, али су га поступо губиле и обадве створиле нов појам. Сад ћемо редом видети све врсте случајева.

4. Предлози: наврх, уврх, накрај, украј, између, усред, насред, насупрот, наспрам, попут, удно, уочи.

| 2. Прилози:

увек, навек, ујутру, увече, напамет, додуше, сјутрадан, једаред, једанпут, одмах, напољу, обноћ, обдан, натраг, наочитлед, например, увис, зарана, поготову, заиста, валуду, зато, вашто, сасвим, нипошто;

изнутра, унаоколо, отсад, досад, поваздан, одвише, поближе, позадуго, подобро, накриво, уопште, вацело, надесно, налево, наново, насамо, отскора, откад, откуд, откако, отада, уколико, утолико, будзашто, отприлике, напослетку и тд.

3. Свезе: | ваљда (ваљада), можда, премда, (али ма да), пако. Као у ма да свеза ма пише се одвојено п у ма ко, ма шта, ма колико, ма где. (Наставиће се) Д-р МИЛОШ (С. МОСКОВЉЕВИЋ