Naša pošta

-291

цембра 1928, да се изда ова Споменица. „ Уређивачи, у свом кратком језгровитом „место предговора“, истичу похвалне опсежне мисли које су их водиле послу као и начин на који су га обавили. Не крију тешкоће, на које су наилазили. То су тешкоће ошштега реда на које наилаве сличне публикације. Нека подручја нису дала све тражене податке, дочим се Мин. војске показало сусретљиво те допустило да се планови,. савршени по изради, којима је Споменица украшена, израде у Војном географском институту.

Књига, у луксузном и укусном издању, броји 287 стр. са богатом збирком илустрација.

На челу књиге налази се лик Њ. В. Краља и Његове значајне речи:

2 алат магнеаајм- и мума ах ће 7 у аци Поди ата НА њађ вара на 2152% ре!а 2 јр а аи

Долаве затим написи о постанку и раду Удружења па се ређају подаци о техничким радовима појединих министарстава: грађевина, саобраћаја, пошта и телеграфа, пољопривреде. и вода, шума и руда, војске и морнарице, финансија, трговине и индустрије, просвете, воциалне политике, правде, као и радови градова и села. На крају књиге одаје се пошта истакнутим претставницима Удружења, са њиховим фотографским снимцима.

Обим нашег часописа скреће нас са пута да анализирамо читаву књигу. Посао је и сувише опсежан. Посебно би се морали оценити успеси са гледишта саме технике. Посао стручњака. Међутим ти успеси су реални и већ познати. Споменица их иставља до очевидности. Отсад ће их сви познати. Али не бисмо се могли са толико исто похвале однети наспрам дела назовимо политичког. Партиска узбурканост, која је доскора запљускивала лево и десно, није остављала недодирнуту ни нашу техничку службу. Отуда и питање да ли се сваком крају подједнако било мајкар Међу посебна питања: Зашто неки важни делови државне територије још прижељују железницу" Шта је на пр. са Јадранском железницом, а шта са „исушивањем“ Скадарског Јевера, и т. д.2 Ова наша резерва свакако не погађа дело техничара већ дело политичара. Прошлост нас у том погледу може поучити, да одаберемо бољи пут којему се греде.

Пријатно нам је што је Споменица дала пристојно место Министарству пошта и телеграфа. Тај део не садржи више од 12 стр. (149—160), али то не смета да претставља. најбољи и Са А преглед који је од уједињења. МОТО о нашој