Naša pošta

292

т. т. техничкој служби. Жалосно је да врховна управа п.т.т. струке није дала што слично, попут других струка. Још зјапе рупе, које ће ваљда наћи своје неимаре, као што су нашле стваралачких руку које су подигле наш садашњи п.т.т. саобраћај. Место говора о томе зашто живот наше п.т.т. струке није нашао писце, говорићемо овде о оном што је Споменица на том пољу сабрала. Подаци су поређани по дирекцијама: Београд, Загреб, Љубљана, Сарајево, Скопље, Нови Сад. Односе се на ваздушну, подземну и подморску мрежу, нат. т. као и на "радио. Главни објекти су обележени илустрацијама, 12 на броју, а на крају написа графички је приказан развој и напредак п.т.т. струке. Споменица је свакако учинила своје, али Министарство, које је, како мислимо, податке давало, није у том погледу урадило колико је требало. Доиста, више се могло рећи о техници уп. т. т. струци. Она се може похвалити и са неколико великих зграда које је подигла и оправила. Поред једноспратних или двоспратних зграда других ресора, нијесу смеле изостати бар две п.т.т. палате у престоници: Министарство, и Дирекција односно Пошта на железничкој станици. Постоје и задружне зграде п.т.т. службеника, које су такође могле наћи места. Стога, желимо да оно што није урађено у овој прилицибуде допуњено сличном споменицом п.т.т. струке. У централној управи п.т.т. струке спремана је грађа за такву публика, цију. На томе се и остало.

Споменица Удружења ј. и. а. у вемљи ће нам показати што је за један децениј рађено и урађено на техничком пољу. Страни свет ће поред тога у њој наћи завидан одблесак напора и успеха наше технике. Огледало културе и културних стремљења једнога народа!

Д-р П. ШОЋ

| ИЗ ПРОШЛОСТИ»

За историју наше нацпонелне културе. — Пошта, телеграф пи. телефон у Црној Гори. — За јубиларну десетогодишњицу ујсдињења Црне Горе са Србијом 1918—1928.

14 јуна 1931 примило је П.Т. Одељење Краљ. Црне Горе од Инспектора Војних Пошта Краљ. Србије из Скопља овај

1) Уважени писац публиковао је први део свога рада у листу Отацбина, који је излазио у Београду (бр. 4, 5 и 7 од 5, 12 августа одн. 6 септембра 1928). Радо доносимо завршетак написа г. Милића о пт,. установи у Црној Гори. О њој је публикован и рад г. др. Шоћа «За историју пошта у телеграфа у Црној Гори“ са посебним отиском «Војни телеграф у Црној Гори“ (прештампано из Ратника за март и април 1928).

На тај начин добивамо податке првог реда о п.т.т. струци у Црној Гори, који ће послужити и за историју пошта и телекомуникација Југославије. И овом приликом потсећамо наше људе „од пера“ да дугују своју сарадњу за ту историју (,„Наша пошта“ април 1984 стр. 66—7, 87—8; јун 1981 стр. 131). Ур.