Naša stvarnost

REALNA POLITIKA 35

fom ocenom i sa opšlim socijalnim i poliličkim stavom koji nužno proizlazi iz socijalne pozicije grupe ili ličnosti koji tu realnu politiku primenjuju.

| SPEKULACIJA I KOMBINATORIKA,

Realna politika kao fraza u njenom banaliziranom prikazivanju i fumačenju od slrane praktičnih i prakticirajućih političara jeste, kao što smo rekli, čista spekulacija i kombinatorika.

Spekulacija, jer ne računa sa realnim raspoloženjem masa i sa onim realnim socijalnim, klasnim i ekonomskim odnosima koji to raspoloženje sfvaraju, već spekulira kakva će bifi reakcija masa na izvesne političke akcije i činjenice. Ta reakcija je za ovakvu vrsfu politike hipolelična, i zbog foga je ta politika spekulativna. Po svojoj nameni i poreklu i ona je realna, ali u jednom sasvim drugom značenju. Ona je realna jer zaštićuje ne č iji realan inferes, i zaštićujući ga, ona se baš zbog toga prefva– ra u jednu čistu političku spekulaciju, jer dva kvalitativno različita realna interesa, po molivima i ciljevima suprofna, moraju se sukobljavati, potirati, ukidati. Ovakva „realna” politika može se samo negahlivno izraziti, kao politika koja vodi računa jedino i uvek o onome šlo drugi elemen} jednačine snaga (a ko ije fo u danim isforijskim situacijama, poznato je) neće, a ne može se izrazili pozifivno, da vodi računa o onome šlo prvi elemen? jednačine snaga želi i hoće. Zaštićujući nečiji realan interes ona ga uvek zašfićuje u punom skladu sa drugim elementom i njegovom izraženom voljom, koji je, opel, jednim dugim istorijskim procesom, kondenzacija sile tog socijalnog interesa.

Kombinacija, jer u svojim spekulativnim političkim planovima, kao praktična politika, ispreda jedan splet najraznovrsnijih pravaca i metoda, polazeći sa fačke gledišta da je realna polilika samo utoliko realna, ukoliko nije principijelna, doktrinarna, ideološka. Ustvari, realna je politika samo dnevna politička delainost na osnovu jedne političke koncepcije, prilagođena, za izvesno vreme, napred spomenulim činjenicama političkog života. Ukoliko ona fe činjenice ne sazna, ne oceni dobro, ne odmeri njihovu dinamičnost} i ne proceni njihove latenine i potencijelne mogućnosti, uloliko je ona kao realna politika neuspela, proma– šena, i uloliko se o njoj može govorili, i samo utoliko, kao o dogmatskoj i shemalskoj politici.

Kombinovanje raznih političkih metoda, lepljenje raznolikih političkih pravaca, eklektično krparenje političkih feorija, sve je to vrlo često i prestavlja, skoro u pravilu, okvire za vršenje polifTičkih manevara velikog stila, i u takvim slučajevima radilo se i radi uvek o jednoj realnoj političkoj obmani, a ne o jednoj realnoj političkoj delafnosti.

Naša politička istorija je bogata ilustracija ove teze.

Počelo se 1918. Ono šlo je frebalo oslivariti, bio je jedan određeni interes. Ideološka polpora za oslvarenje fog inlferesa

a*