Naša stvarnost

JEDAN POGLED NA PROBLEM O POLJOPRIVREDNIM MELIORACIJAMA DINARSKOG KRŠA

Problem o privrednim melioracijama krša (krasa, karsta) pretstavlja ne samo složen nego i osobilo značajan privredno-geografski, odnosno kullurno-geografski problem za sve one zemlje ili oblasti koje imaju znafnije predele krša. To naročilo vredi za našu zemlju. Jer krš zauzima prosfranu oblast naše feritorije, oširi i skoro neprekinut pojas koji ide od Ljubljanske Kolline do Skadarskog Jezera, oblast poznatu pod imenom Dinars kiKrš U skupu pilanja o privrednim melioracijama kša poljoprivredne melioracije su središno pitanje. Osobilo se fo ističe u Dinarskom Kršu. U ovoj prostranoj oblasti poljoprivreda je osnovna i glavna privreda. Pri današnjim odnosima privredne proizvodnje, ovde oslale grane privrede imaju sekundaran značaj. U Dinarskom Kršu nema, upravo, uslova i mogućnosti da se, na primer, sa zemljoradničke privrede, kad ona u jednom predelu, ne daje dovoljno prinosa, pređe na drugu, unosniju granu privredne proizvodnje. Pitanje o poboljšanju poljoprivredne proizvodnje, naročilo zemljoradničke, u sušlini je i pitanje o poboljšanju osnovnih uslova za život u ovoj oblasti. Međutim neposredna promafranja na lerenu pokazuju, da je na praktičnom rešavanju pilanja o privrednim melioracijama Krša vrlo malo urađeno, uglavnom, meslimično i delimice. Nema jedne široke osnove i plana o sisftemaiskom rešavanju ovog u više pravaca značajnog pilanja. Njemu uopšle nije dat značaj koji ono ima kao osnovni privredni problem jedne velike i posebne oblasti.

Mi ćemo ovde baciti jedan pogled samo na pitanje o poljoprivrednim melioracijama Dinarskog Krša, oslanjajući se i na poznavanje ove oblasti iz neposrednih proučavanja. Ne ulazeći mnogo u pojedinoslfi i primere, ukazaćemo, u opštim polezima, na suštinu problema i kako nam se on poslavlja. Istaknućemo u koliko je problem poljoprivrednih melioracija Dinarskog Krša problem jedne osobene geogralske sredine, različif, dakle, od problema poljoprivrednih melioracija u drugim geografskim oblastima; pritom ćemo ukazali na osnove i mogućnosli njegovog praktičnog rešavanja.

Jugoslavija je, po prirodnim, fizičko-geografskim uslovima privredne proizvodnje, prvenstveno poljoprivredna, odnosno zemljoradnička zemlja. Kao celina, ona ima aktivnu poljoprivrednu proizvodnju, koja daje znatan višak proizvoda iznad re-