Nova Evropa

рајући централизацију читавог државног живота — највише скривили и допринели, да: се тај сепаратизам ојача, и да постави себе као неко државно питање. У том облику постављена питања захватају сад већ и Босну, па Војводину, а Словенија и Црнагора, пливају од раније у њима. У својој суштини, ти покрети ипак значе повратак к бољем реду, јер зато најбољу сигурност налазе у својим старим административно-историјским границама. _ -

Узети тако, ови покрети нису ни опасни ни погибељни. Теком ће времена они непрестано исправљати и сами себе, и тим властитим исправљањем јачати ће народну целовитост. А учињене погрешке морају се одстранити, мора се онемогућити оно лудо рушење нађеног поретка, јер континујитет у управној организацији мора. се чувати; док се, са временом и у времену, изграђивањем новога не замени бољим. | i – ;

У Југославији се то начело није поштовало, па се је стога изазвао спор, који је злоупогребом »пророка« добио име » Хрватско Питање«, а који у ствари није ништа, друго до једна велика, и тешка административна, криза. Њу се може излечити једино завођењем једног доброг, савесног, и тачног управног апарата.

III

Овој администативној кризи, тесно и нераздруживо, привезу је се културна криза. Она се је почела ширити из Београда. увођењем партизанства у све гране живота. Пред том болешћу, слособност и марљивост ишчезавају. Човек владајуће партије пролази свукуд и сва се места, попуњују »својим људима«, тако да долазимо до тога, да казанџија преузима управу једне важне и велике жељезничке радионице, или да жељезнички полицајни комесар са основном школом бива постављен на управу једног котара, или да уредски подворник облачи часничко одело... Свет се окреће тумбе. А. када се затим земља, пречана поплави посебном врстом људи, који иначе обављају службу цариника, и када, се пребаце из Македоније разни полицајци — са навикама, ћушака, кундака, и бакшиша. на, тешка и одговорна места предстојника и управника, тада је равумљиво ако настаје неко тискање, неповерење, и напокон се створи фронт противу такве »културне« поплаве.

Замислите: у питомоме Дубровнику, цариника који баца странке из уреда, и псује им оца и матер. Протести не користе, тужбе не користе. Треба ли ту даље објашњавати; Тако је постала културна криза, која добива, своју одећу у фронти свих пречана.

Је ли то требалог Зашто непоштивати навике сентименталне, узгојне потребе и захтеве. Чиновништво треба мешати, али треба. слати најбоље. на: најбоља а почетнике на почетна, места. Све има, свој ред и свој степен. Не може се захтевати да, способан и образован човек савесно ради под неквалификованим старешином.

196