Nova Evropa

мање фригијскога начина, дакле начине оне скупине. која нагиње молз Ова се појава даје протумачити и темпераментом међимурских Xp вата. Тај је темпераменат меланколичан, више склон чуветвовању него енергичном раду и непотребним одлукама, Међимурац је нарочито расположен за еротичка чувства, па овакова своја мекана, расположења може. изразити најљепше и најњежније У суморној мелодији мола. То јен разлог, зашто св о каквој жалобној мелодији у нас већ пословично каже да је — међимурска.

Пјееничких мотива међимурских попијевака имамо двије врсте. Једно су опће словенски, напосе југословенски мотиви, а, друго су специјално међимурски. Доста је мопоредити садржине међимурских попијевака из прве моје књиге са, Југословенском пучком пјесмом, пак Бе се видјети да. међимурске пучке попијевке чине с југословенскима, један организам. У »стварним биљешкама« (на концу моје књиге) испоређена. је готово свака пјесма с неком из Хрватске, Славоније, Приморја, Босне, Орбије или Македоније. Узмимо само тако популарну пјесму у Међимурју као што је: »Сејали GMO бажуљка«, која се пјева код Вирја, у Бисагу, у Вараждину, Сењу, у Србији, па чак и на југословенском коридору у Ослопу у шопроњеској жупанији! — Друга врста пјесничких мотива су чисти међимурски, које је могла, створити само међимурска мекана и пјеснички настројена душа. Чујте само неке мотиве:

Мали звонек зазвони, Моје срце пребуди, Рад би ити к својој драгој,

Ал ме отец, мајка карају...

Или гдје драгога зове »клинчец«:

Клинчец мој жалостен, Буди ми повољен,

Ву румене руке

Буди ми положен...

Или мотив;

Где су оне птичице, Ер Ке су љубав змислиле7 Или: (Ој ти древце, ој ти древце зелено! Потрпи ти хлада мени голобу...

Или кад пјевају момци у октобру, кад иду у војну: Дошел је октобер, тај жалостен ден! Ходи, голуб, к мени, некај ти повем,.. Или чисто међимурска: Купим коња Чрнога. |

Има ружу, Лепога.

88