Nova Evropa

досељеника наша, а друга америчка. Изузеци само потврђују и ово правило. Друго је питање, да ли се то правило даје изменити, или бар изузеци у првој генерацији смањити а у другој повећати...

Швајцарски закон о држављанству, например, иде затим. Швајцарац остаје швајцарским држављанином и кад прими америчко држављанство, а исто тако и његово дете, макар се родило у Америци. Двоструко држављанство у првој генерацији добро је, држимо, али у другој не води к циљу: дете које се родило у Америци, одгојило и усисало дух амерички, а. од швајцарских језика не зна ниједан, или зна, само коју реч, није Швајцарац него Американац. — Талијани имају двоструко држављанство само у првој генерадији, н талијански се представници у Америци ни најмање не противе »уграђањивању« одраслих 'Талијана, напротив, потичу их нато, јер знају да тиме Талијани у Америци добијају а у Италији не губе. — Аустријанац, кад је постао једном америчким држављанином, престао је бити аустријским (то је за време Рата, добро дошло нашим приморцима, јер су се на тај начин извукли из војске); али је то Аустрија и осећала у својим проређеним војним редовима, за последњег Рата. — Нама се може догодити, у будућем Рату — (на војну вежбу обично иду кући и они који су амерички држављани, јер то није опасно, а боје се да би били дома, извргнути непријатностима кад би рекли да су Американци) — да нам целе дивизије другог позива. презентирају америчке државне папире. Ако се то жели избећи, потребно би било да се донесе што пре закон о држављанству, и то о двоструком у првој генерацији.

Према наредби о издавању исељеничких пасоша, младићима од 18 година и старијима не издају се нсељенички пасоши ако нису регулисали своју војну обавезу. У пракси то значи, да се младићима од 18. до 24. године уошће не издају исељенички пасоши. Према закону о исељавању (8 9. 8.), самостална путна исправа издаје се нсвљенику »ако има барем 18 година«. Овај законски пропис еластичан је, и можда би се могла издати компетентна интерпретација тако, да се 18 година има рачунати календарски, па би на тај начин неки исељеник имао 18 година и у оном случају кад је временски тек навршио 17. годину. Била, интерпретација, ова. или она, чиновник ће, по нашем мишљењу, учинити мању грешку, ако молбу за пасош неког исељеника, кому недостаје неколико дана до 18 година, остави нерешену за тих неколико дана него ако му тако младом и неискусном даде прилику да се одроди. Никако пак не би требало спречавати исељавање мушкарцима који су навршили 24 године, и били у војсци; али и ту треба, држимо, између ожењена и неожењена дати предност ожењеноме. Жена игра најважнију улогу при американизацији, било директно било индиректно. Директну американизацију проводи Американка с помоћу својих многобројних организација за американизацију, и то опет највише међу досељеним женама, које лако и радо примају новотарије а своју вагрејаност за њих настоје пренети на мужа и децу. (Чешкословачке женске организације сваки састанак свршавају певањем америчке химне!)

Наш досељеник, углавном, ради по рудницима, фабрикама жељеза, или рибари. Рудар, одељен од осталог света, живи уз рудник у задрузи са својим земљацима. Тако отприлике живи и радник покрај фабрике жељеза.

518