Nova Evropa

Na završetku, jedna kratka napomena, Daleko od toga, da iskustvo smatramo kao neko jevandjelje u koje se ne sme dirnuti, mi bismo ipak želeli da se uvek dobro prosudi, kada će se umesto već poznatih recepata uzimati neki novi dosada neupotrebljavani recepti, Marljivo proučavanje i mina procena prištedeće nam mnoge i mnoge štetne posledice,

Dr. M. Todorović, načelnik Ministarstva Trgovine.

Индустрија и непосредни порези.

Кад би се хтело да пише о свим важним пореским питањима, која се тичу индустрије, у свакој појединој покрајини наше краљевине, премашило би се знатно обим овакова чланка, већ и само зато што постоје на територији наше краљевине четири пореска система, од којих сваки има своје нарочите мане. Ограничићемо се стога само на питање опорезивања оних индустријских предузећа која су основана као друштва обавезна на јавно полагање рачуна, јер се њихово оптерепење непосредним порезима попело до неподношљиве висине, која угрожава њихов опстанак, а с њима и целу народну привреду. Та друштва представљају у народном господарству еминентно важан фактор, будући да врше функцију прикупљања капитала у привредне сврхе, те омогућују оснивање великих предузећа у циљу производње добара, док с друге стране значе јаке пореске објекте, од којих имају велике користи и држава и општине и сва друга автономна тела.

Друштва обавезна на јавно полагање рачуна плаћају у пречанским крајевима, сем Босне и Херцеговине, нарочити прогресиван порез на радње, т. ј. специјалну тециварину, која, уз автономне прирезе, апсорбује највећи део добитка, у врло много случајева и цео добитак, или чак и премаша читав добитак. Разлози такову апсурдном стању леже углавном у следећем: 1. што су сада важећи порески закони донесени пре Рата, ради чега садржавају одредбе које никако не одговарају садашњим послератним приликама, нарочито ако се тумаче буквално а не у правом смислу законодавца; 2. што су за време Рата, у корист државне касе, заведени ратни прирези, а у Словенији и Далмацији још и рентабилитетни прирез, који се прирези још увек плаћају; а после Рата инвалидски порез, као и 30%0-ни ванредни прирез; и 3, што су после Рата автономна тела стално повећавала своје прирезе, који износе сада на више стотина, па и преко 1000 процената, државног пореза.

410