Nova Evropa

и може разумети, да је лево крило политичких хапшеника у бањалучкој Црној Кући тражило од нас споља да им прокријомчаримо револвере, да могу за време превоза из Бање Луке у Зеницу поубијати стражу и одметнути се, И требало је доста уверавања, док им се доказало да су прилике ипак

таке да се то не може извести. 713;

Наши добровољци у Италији.

(Батаљон капетана Џивка.)

Надовезујући на испрпни чланак Г. П. Слијепчевића о нашим добровољцима у Светскоме Рату, на српско-црногорском и руском фронту, и на савезничком фронту у Солуну, у допуну, доносимо ниже чланак Г. Дра, Људевита Пивка, о југословенском добровољачком батаљону у Италији под њетовом командом, Нема сумње, да такозвана „афера Пивко" спада у најзанимљивије и најбравурозније епизоде Светскога Рата, те чини поименце и један сјајан одељак нашег добровољачког покрета. Исто тако нема сумње, даје о тој епизоди, и у нас и на страни, већ веома много писано, — више него о целом осталом добровољачком покрету код нас скупа; сам Г, Др. Пивко, и његови војни другови, као и њихови лични и начелни противници, постарали су се да не останемо необавештени ни о најситнијој и најнезнатнијој фази ове епизоде, и што је с њоме у вези. То је, уосталом, сасвим у реду, и. ми бисмо били задовољни кад би се тако исцрпни извештаји писали и тако жучне дискусије водиле и о осталим догађајима . онога времена, особито од стране оних који су их сами доживели, или их изблиза пратили и понајбоље познавали, Једино би се могло можда пожелети мало више система у изношењу факата и у приказивању међусобних однсса, а мало мање понављања и препричавања истих појединости. Непотребно је било, например, да Г. Др. Пивко, и неки његови другови, предлажу нама да читаве бројеве „Нове Европе“ посветимо овоме предмету, кад су материјал који нам истодобно ставише на расположење објавили и употребили већ на другој страни, у књижицама и по новинама, На другој страни опет, било би свакако потребно, и корисно, да се мирно и без узрујавања изнесу пред нашу јавност гледиште и циљеви капетана Пивка, као команданта Југословенског Батаљона у Италији, и његов однос према Талијанима. на једној страни и према Југословенском Одбору на другој.

Г, капетан Пивко, наиме, био је мишљења, да на талијанском фронту треба организовати наше добровољце, те развити пропаганду да их што више пребегне на ову страну.

537