Nova Evropa

Х. Рајта (Набђеге МУлбћЕ), позвавши и нацијоналне одборе за интелектуалну кооперацију да раде на овој листи, У исти мах, Комисија је одредила за сваку земљу максимални број књига који може доћи на листу за сваку земљу, према сле-. дећем кључу:

на годишњу продукцију од 10.000 дела, и више, , . . 40 a и - “ « 5.000—10.000 дела , , , . 20 " “ 4 w..0.52:500—m. 5:000 u u а а КО. i " a 5 2500 или мање) 2 = 2: ~ = 5

Сама дела могу бити из најразличитијих области: историје, права, социјалних знаности, теологије, филозофије, географије, филологије, егзактних наука, природних и практичних наука, те литерарне историје, белетристике и уметности, Књиге за ове листе треба да су писане за публику просечне културе, и да обрађују важан предмет, или да се истичу личним карактером, Целу листу има да прегледа Г, Х, Рајт пре него што се огласи у „Вшенп де !о се де гепзећбпетел за штиversitaires”, — Друга, нарочито за нас занимљива, ствар јесте, да је Комисија за интелектуалну кооперацију разделила своту од 100,000 талијанских лира, коју је даровао талијански Црвени Крст, као помоћ руским интелектуалцима у невољи, Тубје своту Комисија послала на заводе и друштва који воде

ригу о потпори Русима (у Белгији, Немачкој, Естонији, Француској, Низоземској, Пољској), а у нашој држави на друштво руских учењака у Београду и на друштва руских студената у Загребу и у Љубљани.

Задњих дана читали смо и у нашим новинама (види „Обзор" од 29, августа, „Мали фељтон"), да је Комисија за интелектуалну кооперацију основала једну подкомисију за књижеввост и уметност, којој припадају као чланови најпознатије личности светске књижевности, те којој је сврха, да што више прошири ауторско право и прибави му заштиту широм целога света, Међу члановима ове подкомисије не видимо једино ниједног Југословенина, што се тумачи тиме, да је Југославија, поред Уругваја, једина земља на свету која се још није придружила бернској конвенцији за заштиту ауторских права. Крајње је време, држимо, да престанемо „брилирати“ својом изолованошћу на овоме пољу, — зар наши писци и књижевници не би могли узети иницијативу у овом погледу2,..

Л, ШЏитамиц,

213