Nova Evropa

ХЛХ век, који је био и један од најактивнијих векова, био је такођер и најплоднији оваким наукама. Колико их је само створио! Нема века који би људима био обећао толико и тако различних срећа, а према којима акција ради саме акције није готово ништа, Прогрес, Слобода, Револуција, Цивилизација, Демократија, Империјализам, Социјализам, Нацијонализам, Комунизам, — све су то имена под којима је проглашавана срећа на земљи и награда за наш труд.

Мој ми се случај, драги Тилгер, чини једноставнијим. Ја сам се одувек дивио модерној цивилизацији, као цивилизацији која је створила чудеса. Али једног дана, тражећи помало оно што се скривало под извесним филозофима и превише узношеним, а помало посматрајући људе, и опет помало проучавајући прошлост и размишљајући о човечјем духу и о његовој природи, ја сам опазио да је ова цивилизација састављена тако да не може да поднесе никакав сталан, старински, озбиљан, и прави ауторитет, ни у временском ни у духовном свету, да посвуда тражи лажне, излишне, пропале, променљиве, ситне, и свагдашње ауторитете, који се боје онога коме би имали да заповедају. Зато је баш ова цивилизација била осуђена на то да заврши у једној општој забуни, у којој није више могла да распозна несамо право од дужности, добро од зла, већ ни штету од користи! Рај што нас очекује, као врховна награда довршеног напора да се поново задобије земља, то је безвлађе!,,.

Да је мој положај, моја „позиција“, како Ви кажете, изложена. нападајима, то је тачно, Али да је сумњив и контрадикторан, барем утолико уколико износи дијагнозу зла, у то не верујем, Ви ћете ми можда одговорити, како су ми већ многи приговорили, да је излишно проучавати зло, ако се не тражи и лек, А ја Вам одговарам: ниједан болесник неће никада оздравити, док прво бар не дозна од чега је болестан.

Guglielmo Ferrero, (Ауторизовани превод 5. Paouue.)

Gresi filozožije.

Gjuzepe Rensi, profesor filozofije na Univerzitetu u Gjenovi, jedan je od snažnijih reprezentanata moderne talijanske filozofije, Kao relativist i apsoluini skeptik, smatra iluzijom svaki pokret čovečanstva, i stoji u dijametralnoj opoziciji sa svim sistemima, Nječove su Rknjie: »Linije skeptičke PFilozoije«, »PFilozolija autoriteta«, »Apologija atejizma«, »Interiora Rerum«, »Autoritet i sloboda«,

B. К.

359