Nova Evropa

je, uslijed nedostatka prisnih simpatetičkih veza, potpuno zatvoren pristup k duhovnim vrijednostima ljudskim, u njihovu punom opsegu i u njihovoj punoj toplini. Toga imamo i previše, jer je, većinom, naš duhovni život intelektualistički orijentisan, Radi se o jednoj organskoj sintezi osjećajnosti i шта, о sintezi koja se možda ne može bolje označiti nego što je to učinio Petar Preradović {inače jedan od naših najžešćih protivnika zapadnog intelektualizma) riječima (koje srce upravlja umu); »Iz mog žara ti si svjetlo božje«. Um, dakle, o kojemu je ovdje govor, nije suha analizatorska moć koja rastače, rastvara, i sledjuje, već dinamičan duhovni akt, svjetlost kojom naš duh obasjava realnost, zahvaćenu intimnom toplinom osjećaja,

Uravnoteženost umnih 1 osjećajnih momenata radja općom duhovnom uravnoteženošću, iz koje proizilazi ono nešto uskladjeno i staloženo, ona finoća takta i ekvilibrisana smišljenost, onaj osjećaj odgovornosti i delikatna osjetljivost prema kritici i prigovorima, u jednu riječ, ono nešto što imaju u obilnoj mjeri evropski narodi sa starim kulturama a što nama, u većini slučajeva, nedostaje. Zbog toga su se i naši političari često pozivali, u kritikovanju naših mana i grijeha, na Englesku, Francusku, Njemačku, i tL d.. To nije bila fraza, ni snobovska težnja za imitaćijom, već jedno živo i neposredno saznanje, iako često ne potpuno svjesno, da bez nekih duhovnih vrijednosti nema pravog državnog života ni pravog napretka. A te vrijednosti, koje označujemo riječju kultura, može da nam pruži u punoj mjeri — Žapad.

Neka se pjesnici zanose opojnim vizijama istočnih legenada, neka snivaju o krupnim i ftajanstvenim očima odalisk4; ali poezija, iako konstruktivan momenat našega saznanja, nije »srž« života, Iza nje ima nešto važnije, a to je kruta zbilja realnosti, to je istorija ljudska, koja se razvija u teškim dramatskim sukobima, Njoj treba pristupiti osjećajnim moćima, jer je ı ona pokretana strašću i osjećajima; ali ona ujedno izaziva spontano i ozbiljnu ljudsku misao, izaziva potrebu razumijevanja i Orljenfacije. I samo ovakovu saznanju otkriva se sva religijozna veličanstvenost istorijskog zbivanja, pripravljajući duhove da stupe u mučnu borbu prakličkog života sa ozbiljnošću, strahopoštovanjem, i gotovo sa vierskim osjećajem odgovornosti.

Dr. A. Haler.

132