Nova Evropa

Аустрија и Црна Гора.

(У прошлој књизи „Нове Европе", у броју од 11, јуна Т, г,, донели смо чланак Г. Дра. Томановића „Краљ Никола, и Аустрија")

Писао сам досад о односима између Аустрије и Црне Горе, али само уколико су били у власти јавности, Аустрија је међутим радила противу Црне Горе и испод земље, па треба и о томе писати. Ево шта ја о томе знам.

Прво сјећање, у том погледу, за мога министровања, тиче се једне доста ситне ствари, али ипак карактеристичне, па је вриједи забиљежити, Године 1906 позвао је Франц Фердинанд кнеза Данила у Дубровник, да присуствује великим поморским маневрима: како би се организовала одбрана противу искрцавања талијанске војске у случају рата. И Престолонасљедник је отишао онамо на дворској јахти, Послије мог доласка на владу, године 1907, дође на Цетиње, да врати ову посјету, адмирал Монтекуколи са штабом, У част његову би приређена вечера у Двору, на коју су позвани сви великодостојници да одаду почаст високоме госту. Тада дотрча к мени Стево Рамадановић, секретар Министарства Спољних Послова, да ми каже, да је то дан годишњице побједе аустријске флоте на Вису. Рекох му: „Трчи и кажи Господару, да не би, по свом обичају, држао какву здравицу". И тако одиста, вечера прође без здравице!... Италију би, наравно, морало забољети прослављање пораза њене флоте; као што је опет Аустрију бољела женидба талијанског Престолонасљедника са црногорском Принцезом, Па је Беч хтио да прослави своју побједу баш на Цетињу! Мене лично је тада „Нова Слободна Преса“ представљала као „НаНалз5ипо“,,. Послије је дошло црње и горе,

У очи анексије Босне и Херцеговине, у југословенској штампи није се добро писало о Црној Гори. А Аустрији је требало да што јаче закрви Црну Гору са Србијом, па је пронашла фамознога Настића, Једнога дана, појави се у Биограду један омладинац из Сарајева, са „тајним документима“, и ту издаде брошуру „Језујити у Босни". Престоничка га штампа кује у звијезде, а друштво „Словенски Југ" прима га за члана, Он их увјерава, да је способан да прави бомбе противу државних грађевина у Босни, и одлази у Крагујевац. Али кад је видио да се бомбе шиљу у Црну Гору, он опет ускаче из Биограда у Сарајево.,.

Из Земуна ми долази анонимна депеша, да је „трговина упућена по суху и по мору", Нисам ништа разумио; па ми је долазио једно вече један млад Црногорац да ми ту депешу протумачи, Баш сам се био справио да пођем у Официрски Дом, па сам изишао на улицу, али сам се с њиме

133