Nova Evropa

Naročito bi trebalo istaći podatke o rentabilnosti gazdinstva, o budžetiranju seljaka, o privatnom gazdovanju seljaštva i ishrani, o organizaciji veterinarske pomoći, o zdravstvenim prilikama na selu, o opštoj prosveti, i t. d,, Neimajući za sve ovo dovoljno prostora, ostavljamo ta pitanja za drugu priliku. Samo o važnoj temi poreske politike biće gSovora u idućem članku, Univ. pro. 4. M. Boljšahov,

član Sekcije Naučnika (Ljenjingrad).

Буџет, и пореска политика Совјета.

На државном буџету Совјетске Уније огледа се политика совјетских власти, разазнају се задаће које је она себи ставила, и виде се путеви којима она данас иде, те интереси којима она служи, Упоређен са буџетом ма које друге европске државе, совјетски буџет одмах одаје, да је састављен у интересу развитка целокупног народног газдинства, тојест најширих сељачких и радничких маса, Руска је земља знатно заостала у привреди, па да би се економска снага Совјетске Уније помакла унапред, потребни су сложни напори свих радних маса и велика средства, Настојања да се подигну и развијају разне гране народне привреде дала су већ досад знатне резултате; али остаје још много да се уради. Напредак је очигледан већ и при површном прелиставању државног буџета, који се за последњих година кретао како следује:

За годину 1925—26 износио је — 4 милијарде и 216 милијона рубаља 1926—27 " MH} Ка " " Ш 1927—28 " (И 56 o " 678 " " 1928—29 одобреноје — 7 a 131 | "

(једна рубља равна је 28 динара),

Ове цифре сведоче, да се буџет за 1928—29 подвостручио према буџету од 1924—25, а два пута је већи од буџета царске Русије из 1913 (који је износио тада 3 милијарде и 430 милијона рубаља). Напоредо са буџетом расте, наравно, и благостање народних маса. За последњих година подигнуто је много фабрика, завода, и електростаница, док се у исти мах сразмерно дижу и шире усеви, повећава број стоке, ит, д.

Буџет се троши, већим делом, на оне гране привреде, које подижу и развијају целокупну народну снагу, те земљу преобраћају у плодне задружне савезе иу крупну индустрију, са циљем да се народи Уније што пре ослободе иностраног капитала и спољне зависности, У перијоду 1928—29 намерава

187