Nova Evropa

"На јужном брегу стоји, скривена у зеленилу, црквица Св. Духа, која по старости и достојанству не достиже Св. Јанеза.

Три удобна хотела и више вила, на брегу и у ближој околици, намењени су за пријем странаца, који сваког лета у све већем броју посећују овај мирни кутић, тражећи одмора, здравља, и утехе, на свежем, ароматичним мирисима измешаном, горском зраку. Гости се могу купати у кристалночистим језерским водама, те имају ту прилике и за разне спортове на сухом и на води, као и за риболов и за алпски лов. Избор шетња у ближу околицу, у горске шуме, и алпске врхове, веома је богат; добро означени путеви воде на све стране. Нарочито се препоручује излет у долину Седам Језера под Триглавом, која се одликује својом занимљивом флором и сликовитим пејсажима. Ова долина је законом проглашена за природни парк и пружа пријатељу неизвештачене природе безброј ужитака. Из Бохиња је нарочито угодан успон на Триглав, камо води више добро означених путева. Пет добро опскрбљених планинских кућа, у висини од 1600" до 2500 та, пружају изврсну храну и чисте постеље.

Али ни по зими није Бохињ посвема запуштен; напротив, постаје сваке године све живахнијим зимскоспортским средиштем. Посред пута између Бистрице и Језера стоји

_ модерно скијашко скакалиште (саграђено прошле зиме). Језеро се замрзне дубоко, па пружа ванредно згодну прилику за склизање; при хотелу Св. Јанез има и уметно склизалиште.

Треба још споменути нарочити феномен Бохињског Језера: за тихих зимских ноћи, кад почне пуцати лед, јављају се испод беле површине веома чудни гласови који туле и бубњају, сабласно се одбијају од стрмих горских стена: и шире се далеко по долини. Сличне појаве могу се опазити и на Ахенском Језеру (у Тиролу).

Владимир А. Пинтар.