Nova Evropa

стародревни, мрки бледски Град, где су већ Римљани, наводно, поставили били свој табор; и док је њихов орао над њим ширио своја моћна крила, Језеро се звало »lacus Алшласиз«, На рушевинама римског табора саградили су словеначки кнежеви свој град, који је у Х! столећу поклонио немачки цар Хенрик ШП, заједно с многим другим поседима, брижиншким бискупима, који су остали господарима Бледа и његове околице све до почетка Х1Х столећа. Зелени брежуљци заоквирују Језеро, над којим се уздиже густо обрасло предгорје Јулијских Алпа, а моћне Караванке, са својим прваком, широкоплећатим Столом, заштићују га на северу. На сву ту лепоту, на низ белих вила и хотела, на светле црквице по бреговима, на зелене планинске пропланке и тамне горске шуме, гледа са свога високог престоља краљ југословенских гора, наш легендарни Триглав.

За пријатеље природе, и за туристе, Блед је исходиште најлепших и најзахвалнијих излета и шетња, елдорадо за ловце и риболовце, тускулум за размажене госте, који више воле да се свим тим красотама, што се осмехују из даљине, чуде и диве у епикурејском миру, с обрежја блескајућег се језера. Блед је данас отмено купалиште и летовалиште, које додуше нема грандијозних хотела, али се зато одликује солидним комфором што га пружа својим гостима, затим изванредном чистотом својих хотела, гостиона, и приватних вила. Изврстан водовод, електрична светлост, телефон и брзојав, пријатне вожње с аутомобилима и аутобусима у ближу и даљу околицу, пријазни карактер домаћина, историјски и етнографски споменици и особитости, сјајне друштвене и спортске приредбе, — све то веже госта за Блед, и отежава му растанак с њим. Југословенски краљевски пар изабрао је Блед за своју летњу резиденцију, па се у њему скупљају и дипломати и одлично друштво из свих крајева света. Стога није чудно да се тај идилични крај тако лепо развија, и да бележи сваке године све већи број гостију. Лане је, например, походило Блед преко 17.000 гостију, који су остали тамо око 238.000 дана. Услед живахног грађевног покрета, Блед је у могућности да сада прими под своје окриље близу 20.000 гостију.

Само Бледско Језеро је једно од најтоплијих алпских језера, будући да у њему извире више топлих врела која регулишу његову температуру (често досиже у лето и 28 ступњева Целзија). У разним језерским купалиштима, и у термалном купалишту хотела »Топлице«, врви за време сезоне од купача који уживају благодетно сунце и здраве И освежујуће купке. Будући да је Блед добро заштићен према северу, и стоји под упливом благих морских ветрова, он

288