Nova Evropa

(мислим да их нема ни 20) фабрика пива у нашој земљи могле несметано продавати своје пиће, по 3—5 динара мала флаша, неколико десетина хиљада наших вредних виноградара нису у стању да продаду своје производе, и већ годинама формално гладују. Чесима, например, не пада ни на ум да купују и троше наше вино, кад ми нећемо да пијемо њихово одлично пиво...

Царинска унија целе Европе једина би могла да донесе бар први знак неког привредног препорода Европе. Она би стварно дала брз и кратак смртни удар свим индустријама које живе као паразити, тамо где им није место; али зато би се сасвим сигурно поново кренула здрава и глатка измена добара, која би једина свима крајевима Европе могла донети жељено олакшање и благостање. За сваку трговину мора бити две странке: купац и продавац. А ми бисмо сви хтели да будемо продавци, и у исто време купца да давимо, хтели бисмо сви да подигнемо извоз а да потпуно уништимо увоз! То је могла да ради пре Рата огромна Аустрија према малој Србији; али данас то више не иде, кад смо изашли из овог последњег Рата сви донекле равни, сви победиоци а ипак сви побеђени.

Исту политику као све дипломатије данашње Европе, воде и они у чијим се рукама налазе финансије целог света. Сви данашњи банкари узели су за принцип, да сами себе упропашћују, упропастивши своје клијенте. Нико на свету није у стању да ради неки озбиљан посао са капиталом који кошта 10, 15, па и 20%, и свако предузеће које се данас оваквом каматном стопом задужи мора с математском сигурношћу да пропадне. Господа финансијери се онда жале на несигурно стање финансијске берзе, а овамо они сами тај новчани промет упропашћују, и тиме сами копају гроб својим новчаним установама.

Други један узрок данашњем злу лежи у неразумевању демократских начела с једне, а безобзирном искоришћавању С друге стране, у скоро свим европским земљама које се превијају у грчевима привредне кризе. Исто тако, страшни бирократизам који се је чврсто укоренио у социјалном животу скоро свих народа, и који кочи стално новим сметњама сваки напор стваралачке снаге, личне или колективне иницијативе свих способних привредних фактора.

Зашто мирни и сталожени народи северне Европе у току последња два-три века нису патили од тако страшних при: вредних криза и невоља као данас остали народи Европе» — Из јединог разлога, што су демократизам увели донекле савршеним системом: грађанин је власт, а влада је крмило и организација те грађанске власти у једну здраву целину. Није дабогме ни код Данаца и Холанђана све баш тако иде-

>

171