Nova Evropa

ОДЦИПЉЕНИ ОД БОСНЕ

БЕЗ КРУХА И КРОВА

БОГАТИ САМО НАДОМ У БОГА

ОВИ САМОСТАН СА ЦРКВОМ

ИЗ ТЕМЕЉА ДНЕ 23. СРПЊА 1846

ПОД ОКРИЉЕМ УЗНЕШЕЊА ГОСПИНА НА НЕБО ФРАЊЕВЦИ ХЕРЦЕГОВАЧКИ ПОДИГОШЕ !

Један отац тумачи нам смисао овога натписа, и тако дознајемо да су већ у годинама 1735 и 1840 херцеговачки Фрањевци настојали да се одцијепе од Босне, сматрајући да је њихова кршна Херцеговина и сувише запуштена, остављена сама себи, далеко од тадањег центра, ради чега истакоше потребу да се за Херцеговину оснује посебно одгојилиште њихова Реда. У томе им напокон настојања успјеше, те под папом Гргуром ХМ, бискупом Баришићем, и херцеговачким везиром Алипашом Сточевићем Ризванбеговићем, отворише први новицијат на Черигају 19. маја 1844. Ово је било привремено: науковни завод имао се смјестити у новооснованом самостану на Широком Бријегу, што је и учињено године 1848.

Mano 8aTHM mHjeMH ce studium humaniorum OJL HOBHIHiaTa. Jlako je CXBaTJPbHBO Ja Taj »studium humaniorum« HHje био гимназија у данашњем значењу, — у оно доба тек су се формирале наставне основе. Цијело обиљежје ове школе у оно вријеме посве је сличило средовјечној самостанској тривијалној и хуманистичкој школи. То је био неки конгломерат науковних система Реда и папинских декрета, којима се регулишу црквене школе. Али развој школе иде упоредо са акцијом Фрањеваца око изградње, односно довршења, потребних зграда. Херцеговачки су фратри обилазили, просећи, јужну, западну, и средњу Европу, и тако сакупили средстава за остварење својих наума. Премда још под турском влашћу, они се обраћају и на хрватскога бана Ивана Мажуранића, да би им хрватска Влада прибавила школске књиге, учила, и друге помоћне књиге. Године 1884, Фрањевци усвајају — уз неке преинаке — загребачку гимназијску науковну основу за свој завод (који је тада имао тек шест разреда).

Радикални препород ове гимназије проведоше гојенци Инсбрушке Универзе, Фра Дидак Бунтић (касније народни заступник у Босанском Сабору) и Фра Мирко Матијевић. Године 1902—1903 подиже се нова гимназијална зграда, а године 1912 отвара се конвикт за вањске ђаке. Године 1916 завод добија УП и УШ разред, те је школске године 1917/18 дошло до полагања прве матуре, и од тада Гимназија на

439