Nova iskra

— 190 —

ЕПИГРАМИ (Превод са немачког) ПРАВИ ПЕСНИК Богоданог песника И по том познаду, Што га миога шкрабала Неуморно краду.

ЛИСТИЋИ

(ПЕСМЕ У ПРОЗИ, ПРИЧИЦЕ, ИМПРЕСИЈЕ)

ГЛАДНОМ ПЕСНИКУ Адам је проклет, јер Господ хтеде, У зноју лица свој хлеб да једе; Ти двапут више клетви му мостиш ; У зноју лица вечито постиш!

БЕСПЛАТНИ ПРЕТПЛАТНИК Позајмљује а не враћа никад! Ал' ми знамо од чега се боји : Лакше му је задржати књиге Него л' оно што у њима стоји.

СЛАВНО МЕСТО А.: Не кудите ово славно место, Из њега је избраник изаш'о. Б.: То сам и ја помислио одмах, Чим га овде нисам више наш'о.

ПЛАГИЈАТОР Запиташ ли: »Ко је? Шта је? (( Чудновате чућеш гласе: То је врана литерарна, Јер њу туђа пера красе!

ЛАЖОВУ УГажи што знаш бол.е, Ја те мирно гледам; Знам те да си лажов, Преварит' се не дам. Једанпут си само Задовољство стек'о Да и мене слажеш: Истииу си рек'о.

МУЗИКА (у ритму гавоте) Мојој најмилијој и најдражој мами У твоме салону плакала је музика... Она је тако нежна, та бескрвна, надземаљска прилика, да је свака неправда и свака мржња растужи. А све је неправда и мржња. А није и правда неправда за понеког и љубав сама постоји ли без мржње ? А може ли да постоји правда и љубав, ако нема мржње и неправде ? И зато плаче. Она плаче, јер, да би могло постојати Племенито и Лепо, мора да буде (да бисмо судили) и Ружно и Гнусно. Њу растужује плач, а кад плача пема успомена на плач. Она је тако тиха и блага и сетна, да је сневесели и сама помисао да постоји туга. Да може да постоји туга. Увек је она тужна, та твоја бледолика, рас^ плетених златних коса, замишљена, плавоока музика. Твоја музика, која дрхти и стрепи не од страха, — не познаје тај страх као што пе иознаје пи храброст... Твоја музика коју не разумеју и твоја музика која не разуме ни друге ни себе. Јер не зма и да се може -разумевати — сва л>убичасти сан, сва етер, сва свилена душа... Та велика неразумлшва и неразумљена... Теши... Теши твоја музика. Париз Ст. Вииавер.