Nova iskra

ХРОНИКА

X. НОВИНАРСКИ КОНГРЕС 27 јуна ове, 1911, године дан је о г гварап>а десетог свесловенског новинарског конгреса. Овај конгрес у Србији је дочекан свечано, као што су у ошпте и сви досадањи новинарски конгреси по разним местима словенских земаља дочекивани и одржаваии. За овај свесловенски новинарски конгрес ангажовани су не само проФесионални новинари, по и многи другијавни просветни радници. Отварање конгреса је у Народној Скупгптини. Свесловенска изложба новина је у Другој Београдг.кој Гимназији. Изложба је уређена врло укусно. Руско новинарство само заузима четири собе. Велику салу заузима изложба новина Срба Хрвата. И овим једним чисто техничким јединством маниФестована је лепа идеја српско-хрватског зближења. Остале собе заузима штампа чешка и моравска, словеначка, бугарска, штампа Лужичких Срба итд. На изложби су готово сви свакодневни као и повремени листови. Пада у очи да међу свеколиком словенском штампом има прили^ан број листова, који излазе у Америци. Што се тиче југословенске штампе, она пада у очи и својом разноврсношћу. И ако млада, она покушава да створи све облике модерне штампе. Ту се налазе производи од сваковрсних листова до чисто илустрованих часописа. (На жалост чистих илустрација у нашој штампи нема). Такође има леп број разноликих дечијих лис/гова који сем своје педагошке вредности имају и своју уметничку вредност. Старији листови (на пример »Србске Новине с< ) нису могли бити изложени, јер се чувају по библиотекама. Али су зато изложене верне фотограФије листова, тако да се у ствари не осећа у томе погледу никаква нразнина. Поред новина и часописа изложена су и издања појединих научних и просветних библиотека. Изложба је украшена тробојкама свих словенских народности као и грбовима. * За дочек гостију спремл 3 ени су нарочити славолуци и по вароши истакнуте тробојнице. Сам програм конгреса је овакав: Првог даиа (27. јуна) 1. Председник Савеза Словенских Новинара Г. Јосиф Холечек отвара и поздравља конгрес. 2. Избор часништва. 3. Поздравни говори. 4. Др. Јован Скерлић проФесор универзитета »Историски преглед српске нггампе

од 1791 до 1911 год. <( 5. Ј. Лакатош уредппк »Оћгога®. „Историјски прегледхрватске штампе". 6. Свечано отварање ирве излогкбе словенских новина и часописа. Другог даиа. 1. Георги Т. Пајев (СоФија) Задаци словенске журналистике у економским питањима. 2. Љ. Јоваповић : Словенско новипарство као миротворац. (Д-р К. Остошевски-Борански, директор »Ђеника Пољског® (Тавов) који је требало да говори о столећу иољске штамие, јавио је да не може доћи). Другог дана ио иодне. 3. Иван Иванић (Београд) Словенска новинарска телеграФСка агенција. 4. Десета годишња главна скупштина словенских новинара. Трећег дана. 1) Одређивање места за идући, XI., новинарски конгрес. 2) Затварање конгреса. Поред овог чисто пословног рада, биће банкети и излет, који ће трајати два дана (30. јупи и 1. јули). Излет ће бити лађом кроз Ђердап. ТТТ то се тиче овог излета могло би се приговорити, да би боље било провести словенске госте кроз каква чисто српска места 'и показати им лепоте Србије на место лепоте Казана, чија лепота не припада само нама, Србима. Јавност и свеколико Српство за конгрес су заинтересовани. Ми се овој реткој свечаности придружујемо и у овој свесци доносимо неколико актуелних слика као и слике првих сриских новинара. Браћу Словене поздравл^амо са добродошлнцом, а цео новинарски конгрес с пуно усхићења и наде на словенску заједницу бар на културном пољу. Б.

* Управа Српске Књижевне Задруге одлучила је да у овогодишње кодо уђу ове књиге : 1. Песме Адексе Шантића, 2. Антодогија старе орпске књижевности од Ми.швоја Башића, 3. Пануљске шетње, од Мидорада Навдовића, 4. Тито Дорчић, од Вјенцесдава Новака, 5. Поп Ћира и 1Топ Спира, од Стеваиа Сремца, 6. Тартарен Тарасконац, од Адфонса Додеа, у преводу Душана ./1. Ђокића. — Кодо ће бити готово до 1. октобра о. г. * Из меоечника аВ-вдгарска Сбирка" одштампане оу путиичке белешке и студије проф. Ст. Петкова: «По гого-западнит г ћ кжтове иа Македонин". То је огшс Охридско-Струшке котдине, Охридског језера, Ресанско-Преспанске котдине, Преспанског језера, Перистера, Битол.а, Водена и Јенице — Вардарског блага.

-^>Г- -