O gajenju pivarskog ječma, page 50

42

II ако од овпју стрмнина јечам највише влаге из земље повлачи, опет зато не воле одвише влажно земљиште, што је већ више пута објашњавано. Само у почетку порашћивања потребује јечам више влаге; зато га и треба што раније посејати, да се нађе још у зимској влази, и да ју за своје порашћивање могне у пуној мери да изупотреби, а у даљем порашћивању, потребна јје само умерена влага. Зато, што је јечам уопште осетљива биљка на непогодном земљшпту, нарочпто двореде одлике, треба избегавати свако оно земљпште, које, како по хемијским, тако п по физичким особинама, не би било за сејање пиварског јечма посве погодно.

III КАКО ТРЕБА СПРЕМИТИ ЗЕМЉУ ЗA ЈЕЧАМ?

Кад је подесно земљиште већ изабрато, онда га треба добро и спремити. Зомљиште је добро спремљено онда, кад се у том облику преради, уситни и измеша, да храна буде у земљи поједнако подељена, како he и порашћивање п сазревање усева моћи да буде што једначије. Све то иде у корист доброг и добро развијеног зрна. На добро спремање земљишта треба обратити већу пажњу пс тога, што је двореди јечам краткога века, што цело његово порашћпвање, од се-