O gajenju pivarskog ječma

42

II ако од овпју стрмнина јечам највише влаге из земље повлачи, опет зато не воле одвише влажно земљиште, што је већ више пута објашњавано. Само у почетку порашћивања потребује јечам више влаге; зато га и треба што раније посејати, да се нађе још у зимској влази, и да ју за своје порашћивање могне у пуној мери да изупотреби, а у даљем порашћивању, потребна јје само умерена влага. Зато, што је јечам уопште осетљива биљка на непогодном земљшпту, нарочпто двореде одлике, треба избегавати свако оно земљпште, које, како по хемијским, тако п по физичким особинама, не би било за сејање пиварског јечма посве погодно.

III КАКО ТРЕБА СПРЕМИТИ ЗЕМЉУ ЗA ЈЕЧАМ?

Кад је подесно земљиште већ изабрато, онда га треба добро и спремити. Зомљиште је добро спремљено онда, кад се у том облику преради, уситни и измеша, да храна буде у земљи поједнако подељена, како he и порашћивање п сазревање усева моћи да буде што једначије. Све то иде у корист доброг и добро развијеног зрна. На добро спремање земљишта треба обратити већу пажњу пс тога, што је двореди јечам краткога века, што цело његово порашћпвање, од се-