Opštinske novine

ОМШТИНСКЕ НОВИНЕ

Страна 3

Тада је Југословенски Краљ извукао нашу отаџбину из једног омађијаног кола бееплодне и избезумљене племенске и партизанске борбе; данас је Југословенски Народ преко представника својих градова и села још једном, изразитије, свечаније и јаче подвукао и нагласио да је његов Краљ тим великим актом погодио жеље и наде целог југословенског народа.

Осећајући величину и историски значај ових догађаја, у којима су прву реч водили представници каших градова, који су јсш једном показали колико имају здраве способности за очување националног јединства и поноса, ми доносимо неколико од поздравних говора представника Београда, упућених у данима ових лепих свечаности гостима из свих крајева наше отаџбине. Како смо у прошлом броју донели главне поздравне говоре представника Београда при дочеку и одушевљеиом гостовању делегата Савске и Приморске Бановине, чији је братски боравак у Београду претворио радост националне свечаности у једну романтичну и бајну прославу заједничке љубави, сливене у оствареним идеалима нЈародког јединства, ми у овом броју доносимо неколико од многобројних говора којима је Београд, пун националне љубави и среће, поздравио пргдставнике Вардарске, Моравске, Зетске и Врбаске Бановин;, Са радошћу и поносом још једиом подвлачимо: да ће догађаји, које је Београд доживео ових дана, догађаји дубоке душевне манифестације јединства целокупног Југословенског Народа, улити се у душу сваког Београђанина, који ће их са идолопоклонством и фанатизмом својих прадедова чувати у успомени увек свеже и сјајне, гледајући у њима олтар својих националних осећаја и стварања.

Поздравни говор Претседника Општине града Београда г. Милоша Савчића на свечаном банкету код „Српског Краља", приређеног 17. децембра 1929. год. у част поклонствених депутација из Савске и Приморске бановине. Поштована господо, Мислим да ћу бити ееран тумач ооећаја, жеља и љубави свију вас, ако прву здравицу на банкету, који приређујемо у част драгих гостију, вапијем у здравље узвишевог Краља Алаксандра I, чији рођендан са истим осећајима пијетата и љубав« прославља данас цела земља. Данашњи рођендан нашег дичног Краља славимо под мдого срећниј.им приликама но што је то случа.ј био, захваљујући Краљевском пожртвовању и очинском старању за добро нашег народа- Па и овај наш скуп је резултат Краљеве иницијативе, која нам је дала ново стање после 6 јануара 'и 3 октобра, сиворивши боље услове за развитак и напредак наше Краљевине Југославије.