Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Историске манифестације наших градова

Има нешто јаче и од јединства закона и његове унификације, има нешто јаче чак и од најснажније организације државног јединства, а то је духовно јединство народа! Када оно постоји, и када сваки грађанин носи у својој души олтар народне љубави, слоге и јединства, онда се за судбину и будућност тога народа не треба бојати! А ти високи осећаји се рађају и развијају у души самог народа и ни од^ког другог не зависе до од љега самога.

одсев душевног јединства Југословенског народа, и као такав прави, дубоки и судбоносни историски чин, којим се кроз највишу вољу народа, кроз широки душевни плебисцит југословенске расе акламира спасоносни чин Нашег Љубљеног Краља Александра I, када је Шестог Јануара снажним замахом пресекао Гордијег чвор стерилне партизанске борбе, која је нашу дивну државу била бацила у економско мртвило, културни дремеж, и племенске размирице!

Свечана седница Општинског Одбора у част поклокствених делегата Савске Бановине

Провиђење је изабрало баш ову генерацију Југословенског народа да буде сведок једне најсвечаније, најидеалније и најсрдачније манифестације народне слоге, да буде сведок тог духовног јединства нашега народа, јединства које се огледа у истоветности мисли, жеља и идеала. Долазак народних делегата, које идејно предводе наши градови из свих крајева простране нам отаџбине, није обична свечана манифестација, један парадни акт, него дубоки

Када се правилно схвати и оцени ова манифестација народних поклоника, који долазе из свих крајева наше отаџбине, да се у име 13 милиона Југословенског народа поклоне свом Краљу, и да још једном одушевљено и једнодушно поздраве нову епоху у животу своје отаџбине инагурисану 6. јануаром —- онда су ови историски дани по своме замаху и последицама, по највишој и сувереној апробацији народа, оно исто што је по своме историском значају био 6. јануар 1929.