Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Странг 1021

пола часа доцније затрубиле су трубе и засвирале музике поздрав Владару и застави: — Ево нашег Краља . . . Краљ југословенског народа, ведар, уздигнуте главе, са лентом југословенске круне, јахао је од Крагујевачког друма ка Бањици, праћен френетичним клицањем које је прелазило у шум мора, гледан очима пуним суза од одушевљења и љубави . . .

Њ. В. Краљ Александар долази ...

—■ Живео .Краљ! Узвик са којим су на уснама падале читаве плејаде неустрашивих бораца, јер тај узвик у часовима борба, искушења и нада, инкарнираше идеале целог једног народа који је у слободи гледао себе . . . Тај узвик, величанствен у својој искрености,

прихватило је из дубине груди преко 100.000 Југословена, који су тада гледали највећег између себе! ... Тај узвик затрептао је у души целог једног народа, који је мислима био уз Свога Краља. Непрекидно, за све време Краљевог пролажења, као константни удари мора о камене хридине, 30.000 војника поздрављало је свога Врховног Заповедника: — Бог Ти помогао! . . . Одмах иза Краља, јахали су Кнез Арсен, Кнез Павле, и Министар војске и морнарице г. Хаџић. У другоме реду јахао је војвода Петар Бојовић са командантима армија и првим ађутонтом Њ. В. Краља, дивизијским генералом г. Драг. Стојановићем. Одмах иза ове групе, у Викторији „а ла Домон", возили су се: Њ. В. Краљица, Њ. Кр. Височанство Престолонаследник Петар и Њ. В. Кнегиња Олга. Док су се Њ. В. Краљица, Престолонаследник и Кнегиња Олга упутили у дворску ложу, Њ. В. Краљ, са Кнезовима Арсеном и Павлом и Министром војним г. Хаџићем попео се на трибину, одакле је, мало затим, имао предати нове заставе Својој војсци . . . У томе је министар г. Хаџић почео читати Краљев указ, којим Краљ подарује нове заставе југословенским пуковима. За све време читања указа, звучници су, као и доцније говоре Њ. В. Краља и Министра г. Хаџића, преносили глас целом Бањицом. После читања Краљевог указа, свештеници су извршили освећење "застава и многолетствије Њ. В. Краљу, Краљици, Престолонаследнику и војсци.

Њ. В. Краљ предаје југословенске заставе командангима пукова